Bolåneräntorna som högst 2008

Bolåneräntor Räkna med stigande bolåneräntor nästa år. Men någon dramatisk uppgång lär det inte bli, och 2009 kan det åter bli billigare att låna. Det är kontentan när tre ränteexperter försöker förutspå låneräntan nästa år. Om man ska binda eller hålla rörligt? Hugget som stucket.

Placera Nu har vänt sig till tre favoriter, kända för att de brukar få rätt om den framtida ränteutvecklingen. Sammantaget anser de att räntan kommer att toppa nästa år och att den svalnande konjunkturen åter trycker den neråt. Men det finns också faktorer som kan dra upp räntorna, främst i det kostnadstryck som ser ut att kunna driva upp inflationen.

Vad ska då en stackars bolåntagare göra - hålla lånet rörligt eller binda? Svaret är: Om du är orolig, är det inte en dålig affär att binda nu. Det finns nämligen tecken på att långa räntor kan vara på väg upp nästa år, och det innebär att de bundna räntorna då blir högre.

Är du lite försiktig, ha en del av lånet rörligt och bind resten på olika löptider. Det sprider riskerna. Har du god ekonomi och kan ta lite högre ränta nästa år, är du en vinnare. På sikt kommer du förmodligen att ha betalat minst i räntekostnader. Men du måste kunna leva med att det inte finns några garantier. Så här säger de tre experterna:

George Ulvelius, placeringschef på Kammarkollegiet:

"Jag tror inte att Riksbanken höjer räntan mer i december, utan väntar till februari då reporäntan höjs till 4,25 procent. Visserligen fick vi höga inflationssiffror nu i oktober, och vi kommer att få se höga tal även de närmaste månaderna. Det beror på att siffrorna jämförs 12 månader bakåt, och då var inflationen mycket låg. Så det ska man inte stirra sig blind på.

Däremot tror jag inte vi har sett slutet på den amerikanska kreditoron. Den ger ett räntetryck uppåt, men det balanseras av att konjunkturen toppar i början av nästa år.

Själv har jag som ansvarig för lånen i min bostadsrättsförening hela tiden valt att ligga rörligt, och det fortsätter jag med. Men just nu ser den tioåriga bundna bolåneräntan billig ut, om man känner sig osäker. Kreditoron gör att saker kan hända. Men jag ser det så här: Nio gånger av tio lönar det sig att ligga rörligt. Att försöka pricka de enstaka gånger som det lönar sig att binda är alldeles för svårt."

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission:

"Jag har samma uppfattning som Riksbanken. Den säger att reporäntan behöver höjas ytterligare mellan 25 och 50 punkter, och där ligger även min egen prognos. Det innebär att man som bolåntagare kan vara ganska lugn, även om det fortsätter att stiga lite till.

Många oroas nog av att börsen är så skakig just nu och att priserna på bostadsrätter planar ut, åtminstone i Stockholm. Det skapar en allmän rädsla för ekonomin, som avspeglas i olika mätningar över hushållens framtidstro. Men just när det gäller boräntan tror jag vi får se toppen nästa år.

Om man ska binda eller ha rörligt är hugget som stucket. Den viktigaste faktorn för privatekonomin blir hur man lyckas i förhandlingen med banken."

Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank:

"Jag tror att räntorna kan komma att stiga nästa år. Riksbanken får nog höja reporäntan till 4,50 procent. Redan 2009 finns det möjlighet att reporäntan kan behöva sänkas igen. Det beror på inflationstrycket och omvärldskonjunkturen.

Enligt det resonemanget kan man ligga kvar med rörliga lån. Men det finns motstridiga argument och det finns en risk att Riksbanken ändå får höja till 4,75 procent. De långa räntorna kan komma att stiga. Jag tror att vi kan vara på väg in i en period där tillväxten inte når samma höga tal som tidigare, medan kostnadstrycket är fortsatt högt med stigande priser på exempelvis livsmedel och energi. Även ett dollarfall kan ge högre långräntor. Ser man till de faktorerna är det inte fel att binda nu.

Själv tänker jag så här: jag vill ha råd att ligga rörligt, och det gör jag. Men är man orolig och har stora lån, är det bra att tänka i termer av låneportfölj och fördela riskerna genom att ha en del rörligt och binda resten på olika löptider."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -