AUTOLIV
STARK START 2024, RISK BILPRODUKTION KVAR – ANALYTIKER (Direkt)

2024-04-29 11:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Autoliv hade en stark start på året vilket ger en ökad trygghet kring helårsprognoserna. Risken för en sänkt bilproduktion kvarstår dock.

Det framgår av en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter fredagens kvartalsrapport från Autoliv som fick aktien att stiga 5,3 procent.

"Vi räknar med att Autoliv når sin guidning för helåret 2024, och ser attraktiv tillväxt och marginalpotential bortom detta år", skriver Pareto Securities.

Pareto behåller sin köprekommendation för Autoliv och höjer riktkursen till 1.500 kronor (1.385), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Danske Bank står i sin tur fast vid sin rekommendation behåll.

"En felfri exekvering under det första kvartalet", skriver Danske Bank om Autolivs rapport som enligt banken minskar risken. Kassaflödesförbättringen pekas ut som den främsta positiva läsningen, men Danske Bank pekar också ut risker framöver.

"När vi blickar framåt står vi fast vid vår syn att bilproduktionen utgör en fortsatt risk, vilket kan trigga en mer försiktig syn på volymerna", skriver Danske Bank.

Autolivs guidning för helåret 2024 baseras på att bilproduktionen minskar med 1 procent, vilket är något mer försiktigt än branschprognoser.

"Kvartalets profil indikerar också ett starkt Q2, följt av ett svagare andra halvår. Speciellt Kina sticker ut i termer av Q2 produktionen och kombinerat med rapporter om ett växande antal osålda kinesiska bilar i europeiska hamnar, ser vi en ökad risk för sänkt bilproduktion framöver", skriver Danske Bank.

SEB, som har höjt riktkursen för Autolivaktien till 1.330 kronor (1.295), menar att Autoliv visar goda framsteg mot sitt marginalmål och påpekar att förhållandena på slutmarknaderna, fram till i dag, inte inneburit några större problem.

"Vi noterar emellertid signaler på en svagare slutmarknad", skriver SEB som därför upprepar sin "behåll"-rekommendation för Autoliv.

Vid 11.30-tiden hade Autoliv stigit 0,5 procent till drygt 1.331 kronor.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -