TELIA
SER POTENTIAL ATT EFFEKTIVISERA VERKSAMHETEN – VD (Direkt)

2024-04-25 09:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teleoperatören Telias nytillträdde vd Patrik Hofbauer ser en möjlighet att effektivisera verksamheten framöver.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter att Telia lagt fram sin rapport för det första kvartalet.

Under sina 80 första dagar som vd för Telia har Patrik Hofbauer arbetat mycket internt i bolaget, träffat kunder och kollegor i alla länder.

"Jag är imponerad av de tillgångar vi har och våra starka marknadspositioner. Samtidigt ser jag ju en potential för Telia att bli effektivare", säger han.

Telias utveckling under det första kvartalet var i stort sett i linje med bolagets förväntningar.

"Det första kvartalet visar en bra, stark inledning på året och utvecklingen var väldigt mycket i linje med våra förväntningar", säger Patrik Hofbauer.

Tjänsteintäkter växte med 2,2 procent under kvartalet och det justerade ebitda-resultatet visade en organisk tillväxt på 4,6 procent.

"Vi har byggt vidare på momentum från föregående kvartal. I telekomverksamheten, som är vår kärnverksamhet, är alla marknader med och bidrar, vilket är positivt", kommenterar han.

Patrik Hofbauer lyfter fram att han är "otroligt nöjd" med utvecklingen i Sverige medan Tv och Media-verksamheten fortfarande påverkas av en tuff annonsmarknad.

"Inom Tv och Media är annonsintäkterna svaga. Här ser vi ingen direkt ljusning än, men vi hoppas och tror att de kommer att komma tillbaka under andra halvåret", säger han.

Samtidigt går Tv och Medias digitala erbjudande "väldigt bra", påpekar Patrik Hofbauer.

Hur ser du på Tv och Media? Är det till salu?

"Vi kan inte gå in och kommentera det. Vi fortsätter att utveckla verksamheten och levererar enligt den planen. Där har vi en bra bit att gå, under andra halvåret och in i 2025", säger han.

Hur ser du på koncernens trender för det andra kvartalet?

"Vi har lagt en prognos för året och vi levererar väl i linje med den. Jag ser att vi ska kunna klara av att leverera på den."

Telia står bland annat fast vid att den strukturella delen av det operationella fria kassaflödet väntas bli 7-8 miljarder kronor för helåret 2024. Under första kvartalet var detta kassaflöde 413 miljoner kronor (613).

I rapporten skriver Patrik Hofbauer att han förväntar sig att kunna öka kassaflödet till över bolagets nuvarande utdelningsnivå under kommande år.

Ska man tolka det som att det inte kommer att ske i år?

"Nej, sannolikt kommer det (kassaflödet, reds anm) nog inte täcka hela utdelningen i år. Det får vi se", säger han.

Är Telias utdelningsgolv i fara?

"Vi ser inget sådant just nu. Styrelsens uppfattning är att vi ska behålla vår utdelningpolicy på 2 kronor."

I sammanhanget påpekar Patrik Hofbauer att hans främsta prioritet nu är att ta fram en uppdaterad plan som bolaget kommer att presentera i samband med en kapitalmarknadsdag i slutet av september.

"Det här handlar mycket om hur vi ska bli mer effektiva och just titta på det här med kassaflödet."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -