BOMARKNAD
ERIK OLSSON BOSTADSINDEX SJUNKER, MEN HÖG NIVÅ (Direkt)

2021-05-18 11:21

STOCKHOLM (Direkt) Visningsbesökares förväntningar på bostadspriserna har sjunkit nu i maj, men till en fortsatt historiskt hög nivå.

Det visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Erik Olsson Bostadsindex visar att den starka efterfrågan vi ser nu beror på att prisförväntningarna fortfarande är höga. Nettot sjunker visserligen med 11 enheter från väldigt höga 57 procent till 46 procent, men även det är högre än normalt", säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Nu räknar 13 procent av visningsbesökarna med sjunkande bostadspriser det kommande året, upp från 6 procent i februari. Samtidigt minskar andelen som tror på stigande priser till 59 procent från 63 procent.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har därmed minskat till 46 procent i maj från 57 procent i februari. Men det är alltså fortsatt högre än normalt.

"Tillförsikten beror på förhoppningar om att pandemins effekter på ekonomin ger låg ränta under lång tid, samtidigt som vaccinationerna är positiva för marknadspsykologin genom minskade negativa effekter av pandemin", säger Johan Nordenfelt.

Att indexet sjunker tror han kan förklaras av en viss oro för att återhämtningen i ekonomin kommer att leda till högre räntor. Han noterar att visningsbesökarna nu kalkylerar med en något högre boränta än de gjort det senaste halvåret.

"Flera års unikt låga räntor med ökande bostadspriser och bostadslån har gjort räntan till en ännu viktigare faktor för bostadsmarknadens utveckling", säger han.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i början av maj.

Bild: Nettotal bostadspriser 12 mån

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -