BÖRSEN
TISDAGENS HANDEL VÄNTAS STARTA PÅ PLUS (Direkt)

2021-01-19 08:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när tisdagens handel startar.

Vid 8.30-tiden visade förhandeln hos IG Markets en uppgång om 0,5 procent för Stockholmsbörsens OMXS30. Terminerna för Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens hade gått upp kring 0,5-0,6 procent.

Från USA kommer mindre vägledning än i vanliga fall eftersom det var helgstängt där på måndagen. I den tidiga handeln på tisdagen låg terminerna för de stora amerikanska börsindexen på plus.

Asienbörserna stärktes på tisdagen och tog tillbaka delar av måndagens förlorade mark, men i Fastlandskina hängde börsindexen inte med i uppgången.

Swedbank föreslår en utdelning om 4:35 kronor per aktie för 2019, enligt ett pressmeddelande på måndagskvällen, med förväntad utbetalningsdag den 22 februari. Det motsvarar runt 25 procent av resultatet för 2019 och håller sig därmed inom Finansinspektionens maxrekommendation.

"När covid-19-pandemins konsekvenser ytterligare kan överblickas och om förutsättningar så föreligger, avser styrelsen föreslå ytterligare utdelning hänförlig till 2019 års resultat", skriver Swedbank-styrelsen också.

Vidare på nyhetsfronten meddelar den digitala magasintjänsten Readly att det tyska storförlaget Axel Springer kommer att utöka sitt partnerskap med Readly och lägga till de tre dagstidningarna B.Z, Die Welt och Bild i Readlys tjänst.

Caution Ax Bidcos bud på Axkid har bara accepterats av aktieägare representerande cirka 17,4 procent. Tillsammans med bolagsledningens aktier, som avses tillskjutas när erbjudandet fullföljs, har budgivaren cirka 42,8 procent i Axkid. Erbjudandet förlängs till den 2 februari.

Stenhus Fastigheter, som gjorde First North-debut i november har köpt en fastighetsportfölj till ett värde av 496 miljoner kronor. En del av köpeskillingen betalas genom en riktad nyemission till säljaren Ryk Group till teckningskurs 13 kronor. På måndagen stängde Stenhus aktie på 13:20 kronor.

I Hemchecks riktade emission om 15 miljoner kronor blev teckningskursen 4:20 kronor, vilket innebär en rabatt på cirka 16 procent från måndagens stängningskurs 5:02 kronor.

På tisdagen börjar det Trollhättebaserade elfordonsföretaget Ellwee, som utvecklar, tillverkar och säljer fyrhjuliga eldrivna flerfunktionsfordon, handlas på Nasdaq First North. Den unitemission om 45 miljoner kronor som Ellwee genomförde inför noteringen tecknades till 490 procent. Teckningskursen motsvarade strax under 2:50 kronor per aktie.

Vidare startar den svenska 5G-auktionen på tisdagen. Den beräknas pågå i två-tio arbetsdagar, men kan ta längre tid, enligt PTS.

Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Telia till köp från behåll. Riktkursen ligger kvar på 41 kronor.

* Danske Bank Markets höjer sin rekommendation för Addtech till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 117 från 111 kronor.

* Jefferies International höjer sin rekommendation för verkstadsföretaget Sandvik till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs samtidigt från 192 till 267 kronor.

* Carnegie sänker sin rekommendation för Mycronic till behåll från köp.

På tisdagens makroagenda finns bland annat tyska ZEW-index klockan 11.00. Inom EU hålls ekofinmöte och i USA håller senatens finansutskott en utfrågning av Janet Yellen, som nominerats till att bli finansminister. Enligt ett förskrivet anförande väntas Janet Yellen argumentera för att "agera stort" i fråga om nästa stödpaket.

På tisdagens amerikanska rapportagenda återfinns Goldman Sachs, Bank of America och Netflix.

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Addtech B - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Netflix - I dag

{point.key}

Readly International - I dag

{point.key}

Stenhus Fastigheter i... - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -