BÖRSEN
STÄRKTES UNDER EFTERMIDDAGSHANDELN, OMXS30 +0,3% (Direkt)

2020-12-04 17:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades stora delar av fredagen omkring nollstrecket, men humöret förbättrades gradvis under eftermiddagen. SSAB stod som vinnare medan SAS och Latour gick i motsatt riktning.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.917. Därmed slutade OMXS30 oförändrat för veckan. Aktier för 20,4 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under fredagen.

Inom OMXS30 var SSAB bästa aktie med en uppgång på 4,3 procent. Strax bakom stålbolaget adderade Astra Zeneca och Autoliv 2,9 respektive 2,5 procent. I motsatt ände av listan fanns Essity och SCA med nedgångar på 1,6 procent.

Ed Sibley, ledamot i ECB:s tillsynsråd, anser att fortsatt osäkerhet talar för att förlänga den nuvarande rekommendationen från tillsynshåll om utdelningsstopp för europeiska banker med ytterligare sex månader, rapporterade Bloomberg News. Finländska Nordea som står under ECB-tillsyn vek ned efter nyheten och slutade dagen på oförändrat efter ha varit upp omkring 0,6 procent.

Familjen Douglas har sålt aktier motsvarande 1,7 procent av kapitalet och 1 procent av rösterna i Latour för 189:90 kronor per aktie. Nyheten fick investmentbolagets aktie på fall och var med en nedgång på 12,7 procent till 189 kronor huvudlistans sämsta aktie.

På förlorarlistan fanns också SAS. Efter en svag rapport på torsdagen skrev Nordea i en analys på fredagen att en rejäl förlust är att vänta även under 2021 och att ett positivt kassaflöde lär dröja till 2022. DNB Markets som inlett bevakning ställer sig tvekande och rekommenderar sälj av flygbolagsaktien. Aktien som steg 5,2 procent på torsdagen trots den svaga rapporten backade 8,3 procent.

Bättre gick det för Itab Shop Concept som steg 19 procent efter besked att bolaget ska ta in cirka 768 miljoner kronor i en emission. Bolaget meddelade även att ebitda-resultatet för räkenskapsåret 2020 kommer att hamna i övre halvan av det tidigare prognosintervallet på 380-420 miljoner kronor före engångskostnader.

En emission ska även gamingbolaget Star Vault genomföra om cirka 5 miljoner kronor med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Aktien föll 10,3 procent på beskedet.

Sektorkollegan Enad Global 7 som steg 27 procent på onsdagens besked om förvärv adderade 12,4 procent. Sent på torsdagseftermiddagen blev det känt att Handelsbanken höjt riktkursen till 130 kronor (102) med upprepad köprekommendation. För veckan summerar gamingbolagets uppgång till 42 procent.

Flexion Mobile, en distributionsplattform för Android-spel, kommer att tillföras 114 miljoner kronor i den riktade emission som meddelades på torsdagskvällen. Teckningskursen blev 14:30 kronor och aktien steg 12 procent till 17:80 kronor per aktie.

Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Nent till övervikt från jämvikt med en stadig höjning av riktkurs till 600 från 230 kronor. Aktien inledde dagen med uppgång på nära 10 procent, men tv- och streamingbolagets aktie stängde till slut upp 2,4 procent vid 456 kronor.

Alligator Bioscience har fått sin så kallade IND-ansökan för CD40-antikroppen mitazalimab godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Aktien steg 9,4 procent.

Graf: Stockholmsbörsen OMXS30-index fredag 4 december

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Enad Global 7 - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Flexion Mobile - I dag

{point.key}

ITAB Shop Concept - I dag

{point.key}

Latour B - I dag

{point.key}

Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Star Vault B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -