BÖRSEN
GETINGE I TOPP, ALFA LAVAL MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,4% (Direkt)

2019-09-18 17:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen noterade en uppgång på onsdagen som bjöd på relativt få stora bolagsnyheter. Högst upp i listan syntes medicinteknikbolaget Getinge, medan Kinnevik-aktien fortsatte på den inslagna vägen från tisdagen och backade ner till botten av tabellen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.655. Aktier för 16 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 upp mellan 0,1-0,2 procent, medan FTSE100 i London var oförändrat vid samma tidpunkt.

Inom OMXS30 fanns en blandning av sektorer representerade i toppen med Getinge i främsta ledet när aktien steg 2,7 procent. Därmed har medicinteknikbolaget stigit över 77 procent för året. Strax bakom i listan avancerade telekomjätten Ericsson 1,9 procent. Steg gjorde även Atlas Copco, som fått höjd rekommendation av Société Générale. A-aktien var upp 0,8 procent.

Vitvarujätten Electrolux gick bättre än index och steg 0,6 procent. Branschstatistik på tisdagskvällen visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA ökade med 8,2 procent i augusti, efter att ha minskat under juli. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

Kinnevik, som backade på tisdagen efter beskeden att ägandet i Millicom ska delas ut, samt att den ordinarie utdelningen ersätts med extrautdelningar, fortsatte ned 2,9 procent på onsdagen. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Kinnevik till behåll från köp. Riktkursen minskas till 274 kronor från 285 kronor.

Alfa Laval dök brant efter att den finska sektorkollegan Wärtsilä på eftermiddagen vinstvarnat med hänvisning till svagare orderingång än väntat inom både marin- och energiaffärsområdena. Innan vinstvarningen var Alfa Lavals aktie ner omkring 2 procent, men stängde för dagen 4,7 procent lägre. På Helsingforsbörsen föll Wärtsilä 13 procent.

I botten av storbolagslistan i Stockholm syntes även Hexagon med en nedgång på 0,5 procent. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för bolaget till behåll från köp. Riktkursen sänks till 525 från 530 kronor.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi avancerade 4,1 procent. Nyhetsbyrån Direkt har sökt en förklaring till kursuppgången utan att få något klart svar. Aktien har dock gått svag under den senaste tolvmånadersperioden, med grovt sett en halvering från toppnoteringen i september 2018. Bedömare menar att kursuppgången kan ha sin grund i investerare som plockar upp aktien på dessa lägre nivåer.

Forskningsbolaget Saniona avancerade 13,6 procent efter positiva studieresultat från sin förlängningsstudie i fas 2a vid behandling av tonåriga patienter med ätstörningen Prader Willis-syndrom (PWS).

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, meddelade att ett skoldistrikt i USA kommer att börja använda bolagets utbildningslösning Kait. Aktien, som har rasat omkring 60 på ett år, procent rusade drygt 31 procent i spåren av USA-nyheten.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 18 september

Bildkälla: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Anoto Group - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Millicom Int. Cellular... - I dag

{point.key}

Saniona - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Wärtsilä Oyj Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -