BÖRSEN
BANKERNA LYFTE, VERKSTAD OCH FORDON NED, OMXS30 +0,6% (Direkt)

2019-03-18 17:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande index. Bank- och gruvaktierna bidrog mest. Starkast gick SEB, med sektorkollegorna tätt efter.

SSAB steg efter att konkurrenten Vale varslat om ytterligare nedstängningar, vilket väntas leda till utbudspress. Ericsson och Electrolux låg i bottenskiktet av storbolagsindexet i spåren av medierapporter om hinder på vägen för USA:s kampanj om att stänga ner Huawei och svag vitvarustatistik från USA.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,6 procent till 1.605. Aktier för 15,8 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Europa var utvecklingen blandad. Tyska Dax var minus 0,2 procent medan franska CAC40 var upp 0,1 procent. Londonbörsens FTSE100 steg 1 procent.

SEB noterades 2,2 procent upp till 96:18 kronor. Handelsbanken Capital Markets höjde aktien till köp (behåll) och justerade upp riktkursen till 105 kronor (102).

Bankaktierna tog också stöd från Europa, där bekräftandet av fusionsförhandlingar lyfte Deutsche Bank och Commerzbank 4 respektive 7 procent. SHB steg 1,7 procent och Nordea 1,6 procent. Swedbank, som efter stängning meddelade att en intern utredning om penningtvätt presenteras på fredag, steg 1,2 procent.

Även gruvbolag lyfte ute i Europa och SSAB stängde 1,7 procent upp, efter att konkurrerande Vale fått stänga ytterligare en gruva till följd av säkerhetsbrister.

Som tvåa i storbolagslistan fanns Kinnevik, 2,1 procent upp.

De amerikanska spionanklagelserna mot telekomtillverkaren och Ericsson-konkurrenten Huawei har stött på patrull, rapporterade New York Times i helgen. Kampanjen, som förts på högsta politiska nivå "har fått slut på startbana", sade en hög republikansk politiker enligt New York Times rapportering efter att flera europeiska länder avfärdat USA:s farhågor och pekat på bristfällig bevisning.

Ericssons aktie var ned 0,9 procent vid stängning.

Electrolux tappade 0,6 procent. Branschstatistik visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, sjönk med 8 procent i februari. De produktsegment som Electrolux är mest verksamma inom (spis/ugn/kyl/frys) var dock inte ner lika mycket.

I övrigt var flera fordons- och verkstadsaktier i bottenskiktet sedan den tyska fordonsunderleverantören Leoni dragit tillbaka sina prognoser för 2019 efter en svag inledning på året, med hänvisning till Kina. Autoliv var i botten av storbolagslistan, minus 1,1 procent. Tätt efter fanns Alfa Laval, minus 1 procent.

Skanska gick upp 1,5 procent. Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher sade till Dagens Industri att Skanska är missförstått av aktiemarknaden och det finns stora dolda värden i byggbolaget. Carnegie Fonder äger nära 1,9 procent av aktierna i Skanska.

Saab steg 2,3 procent utan någon större nyhet.

Bland småbolagen avancerade Pledpharma 9 procent. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus för bolagets läkemedelskandidat Aladote, avsedd för att reducera leverskador till följd av paracetamolförgiftning.

Zenergy rusade 52 procent efter att ha erhållit ett brygglån och meddelat att bolaget har inlett en process om offentligt ackord.

OMXS30 vid stängning.

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Deutsche Bank - I dag

{point.key}

Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -