BÖRSEN
STARK AVSLUTNING PÅ VECKAN, CINNOBER STEG, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2018-09-14 17:52

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avlutade fredagen med stigande kurser efter en trevande inledning. Samtal mellan USA och Kina väntas tas upp på nytt vilket gladde marknaden. Industri- och råvarubolagen steg medan banker och defensiva sektorer tyngde.

Vid stängning hade Stockholmsbörsen OMXS30-index stigit med 0,8 procent till nivån 1.635. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 10,4 miljarder kronor. Börserna i Frankfurt, London och Paris gick även de i dur med uppångar på 0,4 till 0,5 procent.

Bäst bland OMXS30-bolagen gick bilsäkerhetsbolaget Autoliv och stålproducenten SSAB som båda steg med 2,4 procent. SSAB uppgav att tidigare problem med en masugn nu var åtgärdat och att uppstartsprocessen var i gång.

Banker utvecklades trögare och hade därmed en dämpande effekt på OMXS30. Svensk inflationsdata kom in lägre än väntat, vilket åtföljdes av en försvagning av kronan. Efter att under större delen handlats på minus lyfte Handelsbanken och Swedbank och tog sig med knapp marginal över nollstrecket vid slutet av handelsdagen.

Svagt ned var även medicinteknikbolaget Getinge som med en återhämtning backade 0,9 procent. Aktien har gått starkt under en period, upp 32 procent på tre månader men är fortsatt ned 9 procent sedan årsskiftet.

Bland storbolagen steg kredithanteringsbolaget Intrum med 8 procent. Den finländska finanskoncernen Sampo har dykt upp i ägarlistan med ett innehav på över 5 procent. Intrum är det näst mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen enligt ägartjänsten Holdings.

Bussoperatören Nobina steg med 6,3 procent. En höjd rekommendation av Danske Bank till köp satte fart på aktien. Högre förväntad tillväxt drivet av en mognare kontraktsportfölj i Sverige och en kommande kapitalmarknadsdag angavs som kursdrivare i Danske Banks analys.

Fordonsunderleverantören Concentric uppgav att den tappat en storkund, vilket väntas påverka omsättningen med runt 10 procent under nästa år. De stora tillverkarna vill minska risken i leveranskedjorna och ha flera leverantörer sade vd i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien sjönk 2,2 procent.

Rejält ned var det för teknikbolaget Invuo som rasade med 18,5 procent. Bolaget, som har finansiella problem, hette tidigare Seamless och utvecklar mobila betaltjänster.

Fintech-bolaget Cinnober, som utvecklar börs- och clearingsystem, klättrade 30 procent till 79:80 kronor på First North sedan Nasdaq lagt ett bud på 75 kronor vilket motsvarade en premie om 22 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. Styrelsen i Cinnober har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet. En ägargrupp med 11 procent av aktierna sade till Direkt att de inte kommer att acceptera detta bud.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade även Cinnobers styrelseordförande och storägare Nils-Robert Persson att bolaget kommer att titta på om det finns andra alternativ.

Flera bedömare ansåg även att budet kan komma att höjas.

"Det nuvarande budet är för lågt. Jag bedömer att det behövs ett bud på åtminstone omkring 90 kronor per aktie för att ägare ska acceptera ett sådant", enligt en analytiker på Erik Penser Bank.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 14 september

Källa: Infront

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Concentric - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Sampo Oyj A - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -