Ålandsbanken Premium 70 Placeringsfond
Ålandsbanken Premium 70 steg cirka 2,9 procent i april, har viktat upp på amerikanska aktier (Finwire)

2018-05-21 15:45
Ålandsbanken Premium 70 Placeringsfond steg med cirka 2,9 procent under april, vilket innebär att fonden har stigit cirka 0,4 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

I en marknadskommentar skriver fondens förvaltare Niklas Wellfelt att april blev en lugn månad där man såg den geopolitiska risken falla tillbaka efter att rädslan för ett eskalerat globalt handelskrig till synes avtagit, med en allt mjukare retorik från såväl USA som Kina.

"Vi möttes även av en positiv utveckling på Koreahalvön där Sydkoreas och Nordkoreas ledare möttes för att diskutera ett möjligt avslut på sitt nästan 70 år långa krig, och det verkar allt mer sannolikt att vi får till en kärnvapennedrustning i regionen. Från de stora centralbankernas håll i USA och Europa blev april en månad av mindre betydelse."

Fonden var något sämre än sitt jämförelseindex under månaden. Allokeringen bidrog dock positivt både mellan och inom tillgångsslagen. Speciellt gynnades fonden av en övervikt mot aktier där världens aktiemarknader var starka då fokus skiftades mot bolagens kvartalsrapporter som generellt kom in bättre än väntat i samtliga regioner. Negativt bidrag kom från fondvalet och speciellt inom aktier. Aktiedelen bidrog totalt negativt.

"Regionsallokeringen bidrog neutralt under månaden, där vi för tillfället inte har några stora aktiva positioner utan istället fokuserar på att hitta mervärde inom sektorallokeringen. Negativa bidrag kom från fondvalet där underliggande fonder hade en tuff månad och var svagare än sina jämförelseindex. Sektorpositionerna gav ett blandat resultat där europeiska banker klarade sig bra, medan innehaven i amerikanska banker var svagare än marknaden som helhet.", skriver banken

"Inom aktier har vi justerat den regionala exponeringen genom att vikta upp USA på bekostnad av Europa. Detta som en konsekvens av att värderingen har normaliserats i USA samtidigt som vi ser en kraftig valutamotvind för europeiska bolag. Inom räntor har vi ökat vikten mot High-Yield-segmentet efter att segmentet blivit mer attraktivt värderat då kreditspreadarna gått isär", skriver Ålandsbanken.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -