NORDEN
DANSKA GENMAB LYSTE EN DÄMPAD HANDELSDAG, VINX 30 -0,2% (Direkt)

2018-02-22 18:07

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska börserna hade en blandad utveckling under torsdagen i en något dämpad handel efter nedgångar i USA under onsdagen.

Indexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, steg med 0,3 procent.

I Köpenhamn steg CAP 25-index med 1,1 procent. Vinnare var bioteknikbolaget Genmab som steg med över 17 procent efter att ha presenterat sina räkenskaper för 2017. Prognoser om att cancerläkemedlet Darzalex passerar 2 miljarder dollar 2018 gav stöd till den kraftiga uppgången. Under 2017 uppgick försäljningen för Darzalex till 1,24 miljarder dollar.

Uppåt var det även för rapporterande säkerhetsbolaget ISS och hörapparatsbolaget William Demant som steg med 7 respektive 6 procent.

Onsdagens stora förlorare Maersk fortsatte ned över 2 procent. Den strategi som presenterades i samband med bolagets kapitalmarknadsdag tidigare i veckan har inte fallit investerarna i smaken.

I Oslo var OBX-index oförändrat. Sjömats-aktierna hade en bra dag på en i övrigt lugn Oslo-börs. Grieg Seafood steg med 5,5 procent. Det var även uppåt för Leröy och Marine Harvest.

Idex, med verksamhet inom smarta kort, rapporterade. Bolaget lade fram ett resultat som väntat och informerade om den kommande kommersialiseringsplanen. Bolaget byter även vd, som börjar i april i år. Aktien var oförändrad.

I Helsingfors var OMXH25 ned med 0,5 procent. Nedgången dämpades av mindre uppgångar för teleoperatörerna Elisa och Telia samt kraftbolaget Fortum, tre aktier som brukar ses som mer defensiva. I den andra vågskålen hittades cykliska Outokumpu, stålproducent, som föll med 2,7 procent.

Utanför de mest omsatta finländska bolagen rasade spelutvecklaren Rovio. Aktien halverades efter en rapport där bolagets försäljningsutsikter var svaga.

Jan Glevén +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Genmab - I dag

{point.key}

Grieg Seafood - I dag

{point.key}

Mowi - I dag

{point.key}

A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -