NYHETER I KORTHET ONSDAG 18 OKTOBER (Direkt)

2017-10-18 07:30

DOPAD EKONOMI. Svensk BNP-tillväxt är dopad av den stora befolkningsökningen, enligt tunge ekonomen John Hassler. BNP per invånare är betydligt svagare och trenden består. (DI)

INGVES1. Toppekonomerna Harry Flam och Anna Alexius tycker att det är orimligt att riksbankschef Stefan Ingves kan sitta så länge på sin post. De tycker tiden borde begränsas och hänvisar till maxgränser i USA och i ECB. (SvD)

INGVES2. Förre vice riksbankschefen Lars EO Svensson tycker inte att Stefan Ingves skulle ha fått förlängt mandat på grund av hans långvariga motstånd mot att sänka räntan under finanskrisen. (DN)

BRÅK. En strid har brutit ut mellan några av landets toppekonomer och regeringen efter att den senare vill öka sitt inflytande över det inflytelserika Finanspolitiska rådet. (SvD)

NOLL KOLL. Gävle kommun sålde driften av Gävle hamn till utländska bolag trots flera varningar och utan säkerhetskontroll. (DN)

FONDER SÖKER ONOTERAT. Uppluckrade regler och en stark marknad för börsnoteringar har ökat intresset från fond- och pensionsbolag att investera i onoterat. (DI)

ANOTO JAGAR ÄNNU. Anoto har inte upphört att vara en förlustmaskin, men taktiken har fortsatt längs samma spår alltsedan Tstone kom in i bolaget. Fallhöjden är rejäl även i de andra Christer Fåhraeus-grundade bolagen Precise och Cellavision. (DI)

REKORDMÅNGA BÖRSBOLAG. När spelbolaget Cherry på onsdagen flyttar till börsens huvudlista finns där totalt 319 bolag på Large, Mid och Small Cap. Det är rekordmånga. (SvD)

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Anoto Group - I dag

{point.key}

Precise Biometrics - I dag

{point.key}

CellaVision - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -