BÖRSEN
BRED UPPGÅNG, MEN SCHÖRLING-BOLAG BACKAR, OMXS30 +0,6% (Direkt)

2016-10-24 10:15

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna den nya handelsveckan med en bred uppgång. I toppen av storbolagsindex låg Fingerprint Cards, medan Telia tog bottenpositionen efter avskiljd utdelning.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till noteringen 1.473. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 3 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index omkring 0,9 procent.

Från EU meddelades om inköpschefsindex för såväl industri- som tjänstesektor, som båda slog förväntningarna.

Av de 30 aktierna i OMXS30 noterades 28 på plus, med endast defensiva Astra Zeneca och Telia på minus. För Telias del handlas aktien utan rätt till utdelning om 1:50 kronor per aktie, vilket förklarar nedgången.

Fingerprint Cards ledde uppgången bland storbolagen i Stockholm med ett avancemang på 2,7 procent. Rejält upp var det också för Skanska, plus 1,9 procent, samt ett antal verkstadsbolag. Efter lunch är det dags för Sandvik att bekänna färg med rapport för det tredje kvartalet.

Större rörelser noterades utanför storbolagsindex, inte minst för bolag kopplad till Melker Schörling. Den svenske industrinestorn aviserade på morgonen att han av hälsoskäl avser att lämna sina styrelseuppdrag i en rad bolag till våren. Melker Schörling AB tappade nästan 5 procent och Hexagon 0,8 procent. I marknaden spekuleras om att Hexagons vd Ola Rollén skulle kunna lämna sin post och kliva in som ordförande.

MTG steg 1,3 procent, möjligen i spåren av helgens storaffär i USA, där teleoperatören AT&T lagt bud på mediejätten Time Warner.

Råvarurelaterat, basic resources, var bästa sektorn för dagen i Europa. I Stockholm avancerade en rad mindre gruv- och oljebolag. Av de större bolagen steg SSAB A 1,3 procent, medan Boliden och Lundin Mining handlades strax över nollstrecket.

Rapporterande Inwido föll nästan 7 procent efter ett kvartalsresultat som kom in under marknadens förväntningar, samtidigt som orderingång och organisk försäljning var svagare än bolaget väntat.

I motsatt riktning gick läkemedelsbolaget Oasmia, som steg 13 procent. Bolaget köper ett cancerprojekt från Karo Pharma och Karo Pharmas storägare och arbetande styrelseordförande Anders Lönner kliver in i styrelsen som ny ordförande. Oasmia har vidare genomfört en riktad nyemission om 70 miljoner kronor. För Karo Pharma gick det sämre, ned knappt 5 procent.

I sektorn rasade Medcap 17 procent efter att ha vinstvarnat för det kommande kvartalet.

Enea, som meddelade om ett köp av Qosmos, ett onoterat företag inom IP-trafikklassificering och network intelligence, steg drygt 4 procent.

Uppåt var det även för sågverksbolaget Rusforest, som erhållit ett bud om 2:12 kronor per aktie från Dimesilia Holdings, registrerat på Cypern. Aktien steg 4 procent.

Swedol och Christian Berner, som båda fått köprekommendation i tidningen Börsveckan, adderade 1,9 respektive 5,2 procent. Bravida lyfte 2,1 procent efter en ny köprekommendation från Deutsche Bank och Wallenstam steg 3 procent sedan DI rekommenderat köp.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 oktober

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Microsoft - I dag

{point.key}

Vivesto - I dag

{point.key}

MedCap - I dag

{point.key}

Inwido - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Enea - I dag

{point.key}

Christian Berner Tech... - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -