HEXATRONIC
HÖGA FINANSIERINGSKOSTNADER, LAGER TYNGDE MARKNAD 1 KV (Direkt)

2024-04-26 07:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hexatronics marknad inom Fiber Solutions påverkades fortsatt under första kvartalet negativt av höga finansieringskostnader, kostnadsinflation och höga lagernivåer i vissa geografiska marknader.

"Kombinerat med ett mycket starkt första kvartal i fjol innebar det för koncernen som helhet en negativ tillväxt första kvartalet uppgående till 16 procent jämfört med motsvarande period i fjol och 4 procent jämfört med föregående kvartal", skriver Hexatronics vd Henrik Larsson Lyon i rapporten för det första kvartalet.

Bolagets nya fokusområden Harsh Environment och Data Center kompenserade delvis nedgången inom Fiber Solutions och börjar utgöra en alltmer relevant del av koncernens totala försäljning.

"Detta är ett viktigt tecken på att vår diversifieringsstrategi ger positiva resultat. Vi kommer framöver att tydliggöra områdenas roll inom koncernen", skriver Henrik Larsson Lyon.

I Nordamerika sjönk försäljningen 8 procent i kvartalet.

"Försäljning av FTTH system i USA och Kanada var något svagare än under motsvarande kvartal föregående år, framför allt beroende på förseningar i vissa projekt", skriver Hexatronic.

Försäljningen i Övriga Europa i kvartalet minskade med 21 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Det berodde på den svagare utvecklingen inom Fiber Solutions i framför allt Tyskland och Storbritannien i kombination med att motsvarande kvartal föregående år var mycket starkt.

I Sverige minskade försäljningen med 8 procent och inom APAC var försäljningen ned 25 procent.

Lönsamheten har fortsatt att påverkas av ett lägre kapacitetsutnyttjande och prispress i flera marknader, uppger Hexatronic. Ebita-marginalen i kvartalet uppgick till 9,4 procent, jämfört med 17,2 procent under motsvarande period i fjol och 9,1 procent under föregående kvartal.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -