Börsen på minus, Nibe forsätter ned

Börsen Stockholmsbörsen vände nedåt under måndagens förmiddagshandel efter att ha stigit i handelssessionens inledning. Evolution rekylerade upp efter fredagens kursras och ett bud lyfte Awardit.

Vid 12.30-tiden hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 2.525 och aktier för drygt 6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I OMXS30 var SBB i täten med en uppgång på drygt 11 procent. Fastighetsbolaget offentliggjorde på söndagen utfallet av sitt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och utestående värdepapper, där återköp gjordes till en rabatt på i snitt 60 procent.

Evolution rekylerade upp med 2,7 procent. Fredagens kurstapp om 9 procent utlöstes av att analysfirman In Practise i ett X-inlägg hävdat att Evolutions produkter i Asien används av olicensierade spelbolag.

Bland förlorarna fanns värmeteknikbolaget Nibe, som sjönk 2,4 procent. Hexagon och SKF gick ned 1,5 procent vardera. Storbolagsindexet tyngdes även av att ABB och SCA handlas exklusive sina utdelningar.

Intrum, som i tisdags tidvis handlades i närheten av 11 kronor, fortsatte de senaste dagarnas kursrusning och lyfte 6,8 procent till 26:46 kronor. Bolagets styrelseordförande Magnus Lindquist har via bolaget Arlon Capital köpt ytterligare aktier, drygt 0,8 miljoner aktier, i det kristyngda skuldhanteringsbolaget som på måndagseftermiddagen också håller en webbsänd lägesuppdatering.

Kundlojalitetsbolaget Awardit rusade närmare 45 procent till 132 kronor efter att Fayes Investeringar 1 lagt ett bud på just 132 kronor per aktie kontant.

Braincool, som utvecklar produkter för medicinsk kylning av hjärnan, rasade 44 procent. På fredagskvällen meddelade bolaget att det avskedat och polisanmält sin kommersiella chef och tidigare vd Martin Waleij. Braincool uppgav också att det har ett kapitalbehov som uppskattas till 85-95 miljoner kronor, som Braincool avser att möta med en kapitalanskaffning.

BE Groups stärktes 1,7 procent på beskedet om att bolaget avvecklar sin förlusttyngda verksamhet i Baltikum.

Millicom stärktes 2,7 procent. Dagens Industri köprekommenderar teleoperatören, som enligt tidningen utgör en möjlighet att åka med på en "riskkapitalresa av klassiskt snitt".

Fönstertillverkaren Inwido har tagits upp till bevakning av Nordea med en köprekommendation och riktkursen 185 kronor. Aktien steg närmare 3 procent till 149 kronor.

Förvärvsbolaget Karnell, som rusade i fredagens debut på Stockholmsbörsen, fortsatte att klättra med närmare 11 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -