Bred uppgång, bud lyfter Kindred

Börsen Stockholmsbörsen steg på bred front i den tidiga måndagshandeln.

 Stockholmsbörsen steg på bred front i den tidiga måndagshandeln. Ratos och Munters gick åt skilda håll efter att de båda bolagen släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet – Ratos var upp medan Munters sjönk. Rapportsäsongen väntas annars tillta i styrka senare under veckan. Kindred steg efter ett bud på bolaget.

Vid 9.45-tiden hade OMXS30 stigit 1,2 procent till 2.326. Aktier för drygt 3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på de ledande Europabörserna steg index i Paris med 1 procent medan London fick nöja sig med en uppgång på knappt en halv procent.

Inom det svenska storbolagsindexet OMXS30 var Sinch i topp med en uppgång på 4 procent. SBB och Kinnevik var upp med nästan 3 procent vardera. Nibe gick åt motsatt håll med en nedgång på runt en halv procent.

En reversering av tidigare nedskrivning i innehavet av Aibel uppges ha lyft resultatet för Ratos i det fjärde kvartalet. Samtidigt höjer Ratos utdelningen till 1:25 kronor per aktie från fjolårets nivå på 0:84 kronor. På nedsidan finns nedskrivningar i Expin Group och Plantasjen. Aktien sattes upp 3 procent.

Franska FDJ har lagt ett bud på Kindred värt 130 kronor per aktie. Därmed värderas hela speloperatören till nära 28 miljarder kronor. Budet innebär en premie om 24,4 procent jämfört med stängningskursen om 104:50 kronor i fredags. Kindred har med anledning av budet också släppt preliminära kvartalssiffror. Kindred handlades upp 16 procent till 121:50 kronor - en bit under budnivån på 130 kronor. I sektorn steg även Betsson 5 procent.

Tietoevry meddelade i lördags att delar av ett av bolagets flertal datacenter i Sverige utsattes för en så kallad ransomware-attack under natten mellan fredag och lördag. Incidenten påverkar tjänsterna för ett antal av Tietoevrys kunder i Sverige på olika nivåer. Bland bolagen som påverkas finns både Munters och Rusta. Tieto backade 2 procent och Rusta sågs ned ungefär en halv procent.

Munters har med anledning av incidenten släppt preliminära kvartalssiffror. Omsättning och justerad ebita var lägre än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med enligt Infronts preliminära konsensus, medan orderingången däremot stack ut på uppsidan. Munters backade 4 procent.

Assa Abloy har köpt amerikanska Integrated Warehouse Solutions (IWS), en tillverkare av dockningsutrusting för lastkajer. IWS hade under 2022 en försäljning om 1,7 miljarder kronor. Förvärvet väntas bidra till resultatet per aktie från start. Aktien höjdes över 1 procent.

Oscar Properties har träffat en överenskommelse med bostadsrättsföreningen Innovationen. Konkursansökningen mot bolaget har därmed återkallats. Aktien steg 4 procent.

Shamaran Petroleum har ingått ett avtal som ökar ägandet i Atrush till 50 procent från tidigare 27,6 procent. aktien avancerade knappt 4 procent.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma gör en kapitalanskaffning om 343 miljoner kronor via en företrädesemission. Teckningskursen på motsvarande 0:23 kronor per aktie i unitemissionen motsvarar en rabatt om 39 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Aktieägare som inte delar i emissionen kommer att utspädas med upp till 98 procent. Aktien kollapsade med en nedgång på 60 procent.

Köksbolaget Nobia var upp nära 9 procent sedan bolaget, under fredagskvällen, meddelat att man ingått i ett sale and leaseback-avtal med Hines avseende fabriksfastigheten i Jönköping med ett avtalat värde på 1.350 miljoner kronor.

Bland rekommendationerna har Nordea höjt sin riktkurs för Hemnet till 275 kronor från tidigare 250 kronor med en bibehållen köprekommendation. Även förra veckans rapporterande bolag TF Bank har fått se sin riktkurs höjd något av samma analyshus. Hemnet stärktes över 2 procent medan motsvarande uppgång för TF Bank låg på drygt 2 procent.

SHB har sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Paradox till sälj från behåll. Banken har även sänkt den kortfristiga rekommendationen för banken SEB till behåll från köp. Aktien trycktes ned 2 procent.

DNB har höjt sin riktkurs för Investor som släppte rapport förra veckan. Den nya riktkursen ligger på 260 kronor från tidigare 250 kronor. Aktien steg nästan 3 procent.

Dagens industri ser i analysen "Veckans aktie" en uppsida i Medicover på 20 till 40 procent på ett års sikt beroende på börsklimatet. Aktien handlades upp 5 procent.

Börsveckan höjer rådet för Dustin till köp. Dustin avancerade 7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -