Börsen kring noll, Investor stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid i en oregelbunden tendens. Rapporterande Investor gick framåt medan Peab föll efter bolagets vinstvarning. ABB och Ericsson, som toppade omsättningen i Stockholm, noterade också tillbakagångar.

Vid 12.45-tiden hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.312. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på de ledande Europabörserna noterades också en oregelbunden tendens medan index i London steg en halv procent.

Inom det svenska storbolagsindexet placerade sig rapporterande Investor i topp och med ett uppställ om över 1 procent. Investmentbolagets onoterade innehav Mölnlycke förbättrade bland annat sin ebita-marginal avsevärt jämfört med föregående år och Investor föreslår en höjd utdelning.

Andra vinnare var Astra Zeneca och Assa Abloy som gick upp drygt 1 procent vardera. När det gäller Astra Zeneca så har läkemedelsjätten fått sitt läkemedel Voydeya godkänt i Japan för behandling av den sällsynta blodsjukdomen PNH (paroxysmal nattlig hemoglobinuri).

Telekombolaget Ericsson sjönk 3 procent tyngt av att Barclays Capital sänkt sin rekommendation för Ericsson till undervikt från jämvikt. Sektorkollegan Nokia var ned en bit under 3 procent.

En annan förlorare var ABB som backade nästan 4 procent. Bolaget utreds av den amerikanska kongressen för sina kontakter i Kina, rapporterar Ekot. Kontakterna misstänks kunna leda till spionage och andra säkerhetshot.

Avanza redovisade ett rörelseresultat på 580 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023, vilket var något bättre än analytikernas förväntningar. Efter en inledande uppgång vände dock aktien ned med en tillbakagång om nästan 1 procent.

Nischbanken TF Bank redovisade ökade intäkter och ett bättre rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2023 jämfört med motsvarande kvartal 2022. Aktien svarade med en uppgång på knappt 3 procent.

Peab föll 12 procent. På torsdagskvällen meddelande byggbolaget att det anpassar sin verksamhet för att möta den kraftigt försämrade bostadsmarknaden samt tar kostnader för reserveringar, nedskrivningar och omstruktureringar om totalt 525 miljoner kronor som belastar det fjärde kvartalet 2023.

Ratos var ned 8 procent. I Dagens Industri beskrivs investmentbolagets portföljbolag NVBS som en tickande bomb där lönsamheten och kassaflödet väcker negativa frågetecken.

Kepler Cheuvreux har gjort en genomgång av fastighetssektorn med en rad uppdaterade rekommendationer och riktkurser. Ett genomgående tema för bolagen är Keplers bedömning om att toppen i räntecykeln nu är passerad. Bland bolagen som Kepler tagit upp i sin analysöversyn sågs NP3 ned 3 procent. Aktien har fått en sänkt rekommendation till behåll från köp.

Forskningsbolaget Active Biotech handlades friskt under fredagen och aktien uppvisade stor volatilitet. Efter att som mest ha stigit med 33 procent för dagen letade sig kursen nedåt. Bolagets finanschef Hans Kolam uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att han inte har någon förklaring till den senaste veckans kursrusning i aktien. Aktien sänktes 5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -