Många företag kan inte betala sin skatt

Konjunkturen Så många som 22 000 svenska företag har tillsammans fått anstånd med att betala skatt på totalt 43 miljarder kronor. Många av dessa kan inte betala, befarar Skatteverket.

Allt fler bolag kan inte betala sina anstånd. Det visar en rapport från Skatteverket. Skulderna som lämnas över till Kronofogden ökar.

Det var under våren 2020 som möjligheten att skjuta upp arbetsgivaravgifter, skatt och moms fanns, eftersom staten ville stötta företag under coronapandemin.

Av de företag som ansökt om anstånd har två tredjedelar betalat, men resten, cirka 22 000, har alltså en sammanlagd skatteskuld på 43 miljarder kronor som man fått beviljat anstånd för.

Nära 5 miljarder kronor har redan gått till Kronofogden, och det är pengar som Skatteverket inte har särskilt mycket hopp om att få in, då över 90 procent gäller företag där konkurs redan inletts.

Av de cirka 61 000 företag som haft anstånd med skatten är det idag mer än vart tionde som har inlett en konkurs. Skatteverket tror att det kommer att vara mellan 12 och 16 miljarder som inte kommer att komma statskassan till godo under hela anståndsperioden.

Det är främst mindre företag, med en omsättning upp till 10 miljoner kronor som har det mest kärvt med att betala sina anstånd.

Den bransch som är mest representerade bland de anstånd som förfallit är bygg medan restaurang står för störst andel av de anstånd som fortfarande finns kvar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -