Största dagsrasen på börsen

Börs Cint och Humana satte skräck i sina ägare förra veckan med halverade aktiekurser på en enda dag. Det är ovanligt stora fall även i en historisk kontext, men det finns gott om andra minnesvärda dagskrascher bland bolagen på Stockholmsbörsen.

Vinstvarningen från marknadsundersökningsföretaget Cint i slutet av förra veckan blev uppenbarligen en motgång för mycket för många av bolagets ägare. Efter att bolaget nyligen ha aviserat ett vd-byte, som även det fick aktien att falla rejält, var kursen redan nära sitt bottenrekord men det hindrade inte att den föll med ytterligare 49 procent i fredags.

Ungefär lika mycket, 50 procent, tappade omsorgsbolaget Humana i tisdags efter IVO:s chockbesked att de vill dra in tillståndet för en stor del av verksamheten.

Det är extrema rörelser på en handelsdag, men även om det inte tillhör vanligheterna på börsen så finns det gott om historiska exempel där en stor del av börsvärdet har raderats ut på en dag.

Placera har dykt ned i kurshistoriken för de bolag som är noterade idag på ordinarie Stockholmsbörsen (Large-, Mid- och Smallcap) för att hitta de största fallen under en enskild börsdag. Vi har begränsat oss till den här sidan millennieskiftet och kursfall som beror på en aktiesplit eller på avskilda rätter till en emission eller avknoppning har vi rensat bort.

Inte helt överraskande så framträder en topplista där många bioteknikbolag och forskningsbolag har kört in i väggen. Hög risk för misslyckande är en del av verkligheten för dessa bolag och kurskollapserna hänger ofta samman med negativa utfall i viktiga studier, bakslag från prövande myndigheter eller besked om kommande nyemissioner för att täcka upp en hög kassaförbränning.

För att göra listan över kurskollapser mer relevant och överblickbar har vi delat in bolagen i två kategorier. Läkemedels- och forskningsbolagen får en egen topp-10-lista medan övriga bolag får samsas i en annan topp-10-lista.

Som tabellen nedan över forskningsbolagen visar är misslyckade studier den vanligaste orsaken till kurssmällarna. Det finns påfallande många som överstiger 50 procent och i de allra flesta fall har kurserna heller inte repat sig efteråt.

Forskningsbolagen      
Bolag Datum Kursutv.% Kommentar
Isofol Medical 2022-08-03 -84,5 Cancer-studie når inte mål
Oncopeptides 2021-10-22 -76,8 Drar tillbaka Pepaxto från USA
Active Biotech 2017-05-08 -67,5 MS-studie uppnår inte mål
Bioinvent 2012-07-11 -67,3 Fas-2-studie når ej mål
Irlab Therapeutics 2023-01-18 -64,0 Parkinsons-studie når inte mål
Bico Group 2022-07-15 -60,5 Vinstvarning och sparprogram
Abliva 2015-06-01 -54,0 Negativa resultat hjärtinfarkt-studie 
Bonesupport 2021-09-10 -49,3 Negativ forskningsstudie
Egetis Therapeutics 2016-10-20 -48,9 Beslut om nyemission och rapport
Irras 2022-07-05 -48,9 Nya mål och nyemission aviseras
Källa: Infront/Placera    

 

När det kommer till kategorin övriga bolag är det värt att notera att både Cint och Humana tar sig in på topplistan. Orsakerna till rasen spretar samtidigt lite mer här än bland forskningsbolagen.

Tunna balansräkningar som paras med dålig operativ utveckling och en extern kris är en giftig kombination. Och när ord som företagsrekonstruktion eller avveckling finns med i ett pressmeddelande vet man som aktieägare att det blir åka av, riktning nedåt.  

Allra största nedgången står dataspelsbolaget Starbreeze för med sina 71 procent i december 2018. Likviditetsbrist, vd-avgång och en ansökan om företagsrekonstruktion bäddade för den djupdykningen.

Starbreeze pressmeddelande 3 december 2018

Trafiksystembolaget Sensys var också illa ute med en likviditetskris när de packade ihop med 63 procent hösten 2001. Att Fingerprint var nära att kasta in handduken sommaren 2005, långt före den stora hajpen i aktien tio år senare, är det nog många som har glömt. De som ägde aktien då har inte gjort det och kursen rasade med 61 procent.

Fingerprint har senare stått för flera spektakulära rörelser och det näst största fallet i aktien kom hösten 2015 när den tappade 42 procent vilket fick mängder av så kallade bullcertifikat att gå i graven.

Övriga bolag      
Bolag Datum Kursutv.% Kommentar
Starbreeze 2018-12-03 -71,3 Vd-avgång och företagsrekonstruktion
Sensys Gatso Group 2001-10-11 -63,0 Likviditetskris och vd-byte
Fingerprint 2005-06-07 -60,9 Luftar avvecklingsplaner 
ABB 2002-10-22 -60,3 Asbestsbomben briserar
Bure 2003-02-28 -54,7 Skuldkris och massiva nedskrivningar 
Rizzo Group 2009-05-20 -50,5 Konvertibelemission pressar
Moment Group 2020-03-23 -50,4 Coronakris och kontrollbalansräkning 
Humana 2023-01-31 -49,9 IVO vill dra tillstånd för assistansbolaget
Cint Group 2023-02-03 -49,0 Vinstvarning och förtroendekris
Image Systems 2008-10-08 -45,1 Ansöker om företagsrekonstruktion
Källa: Infront/Placera    

 

Sett till kombinationen storlek på bolag och kursras är det dock ABB som sticker ut mest på topplistan. Kurskraschen på 60 procent i den svensk-schweiziska verkstadsjätten för drygt 20 år sedan utlöstes av en vinstvarning kopplad till de stora asbestskadestånden i USA.

Dåvarande vd:n Jürgen Dormann fick se börsvärdet falla från 40 till 16 miljarder kronor på en dag och en springande punkt var att bolaget inte längre kunde ge en uppskattning av storleken på asbestkostnaderna, som hade kommit in via förvärvet av Combustion Engineering.

Verkstadskollegan Alfa Laval tar sig visserligen inte in på topp-10-listan men även de åkte på en asbestsmäll hösten 2002 då aktien föll med 32 procent på en dag. Nämnandet av stämningar kopplat till asbest i kvartalsrapporten fick flera ägare att sparka bakut då det inte hade nämnts i bolagets noteringsprospekt, men stormen bedarrade snart till skillnad mot situationen i ABB.

Nästan ABB-klass var det däremot på riskkapitalbolaget Bures ras på 55 procent efter att handeln släpptes på igen efter flera dagars handelsstopp i februari 2003. Massiva nedskrivningar, en ofullständig finansieringsplan och oeniga storägare tyngde aktien och det var början till slutet på en lång utförslöpa innan en vändning började ta form senare under året.

Utanför topplistan finns det även gott om andra minnesvärda fall på 30 procent eller mer som har rört upp damm. H&M-raset i mars 2000 när Fabian Månsson lämnade vd-posten för att gå till Spray, samtidigt som klädjätten kom med ett svagt resultat, är ett exempel. Fortnox 31-procentiga nedgång när Visma drog tillbaka sitt bud 2016 är ett annat.

Inkassobolaget Intrum föll lika mycket när man gick ut med att redovisningsfel i Storbritannien blåst upp siffrorna sommaren 2003 och i mer närtid tappade maskinåterförsäljaren Ferronordic nästan lika mycket för ett knappt år sedan när Ryssland attackerade Ukraina. Nära i tid ligger även Revolution Race dyk på 35 procent i somras sedan grundaren och vd:n avgått och rapporten visat på mattad tillväxt.

Att ha få men starka kunder kan ha sina fördelar men också nackdelar. När Sectras samarbete med Philips avbröts 2005 rasade aktien med 32 procent på en dag och CTT Systems tappade nästan lika mycket när Boeing 2018 tog bort bolagets avfuktningssystem från sina 787-plan.  

Varje enskilt ras i de här högre storleksklasserna tenderar att ha en väldigt tydlig och specifik orsak och kan oftast inte hänvisas till ett allmänt surt börsklimat eller vacklande konjunktur. I den mån det finns några generella lärdomar är det främst tre saker att ta med sig.

Den ena är att risken att förlora pengar är väldigt stor i forskningsbolag som är beroende av att passera nålsögat med både lyckade studier och myndighetsgodkännande. Den andra att fallhöjden ofta är större än man tror när bolag med en svag balansräkning börjar få problem med intjäningen och tvingas avisera en kommande nyemission.

Den tredje är att för de allra flesta placerare är det en bra idé att sprida riskerna på många innehav för att inte följa med ett sjunkande skepp mot botten.

 

Fotnot: Flera bolag på listorna har ömsat skinn under årens lopp och hade andra bolagsnamn i samband med dagsrasen. Exempelvis Egetis (Pled Pharma), Abliva (Neurovive) och Image Systems (Digital Vision).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -