På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Från frukostflingor till snacksjätte

Aktier Den stora livsmedelsproducenten känd för sina frukostflingor meddelade nyligen att de ska splittas i tre olika bolag, ett för varje segment – flingor, snacks och växtbaserad mat. Snacksmarknaden har visat extra stor potential och där strävar Kellogg efter en större bit av kakan.

Icke-cykliska aktier är sådana som inte påverkas av konjunktursvängningar och inkluderar bland annat de inom dagligvaror, hälsovård och telekom. Denna typ av aktier utgör rollen av ett ankare i portföljen och blir extra uppskattade under osäkra tider.

Kellogg Company, eller Kellogg’s som det är mest känt för, föregår som gott exempel bland de icke-cykliska bolagen inom livsmedelsbranschen. Det har länge varit ett moget bolag med en genomsnittlig direktavkastning på över 3 procent sedan 15 år tillbaka. Volatiliteten har varit låg och P/E-talet legat på omkring 16.

Bolagsnamn

Volatilitet sen. 100d

Kursutv. 1år

Kursutv. 5år

P/E - Senaste

Mondelez

17,5%

-3,0%

42,3%

21,1

Kraft Heinz

29,1%

-1,5%

-55,8%

48,4

Hershey Co

15,0%

21,6%

102,9%

31,5

General Mills

24,8%

25,3%

35,0%

16,8

Archer Daniels Midland

41,2%

36,0%

88,1%

14,6

International Flavors & Fragrances

28,3%

-18,4%

-9,0%

55,6

Kellogg Co

26,9%

14,9%

7,9%

16,2

Tyson Foods

23,1%

18,1%

34,3%

7,2

Hormel Foods

24,7%

1,7%

41,2%

27,5

Snitt

26%

11%

32%

26,56

Nu väntar dock en uppdelning av bolaget som väntas fullbordads innan slutet på 2023. Splittringen ska skapa större tillväxtmöjligheter för var och ett av bolagen. Men när de olika verksamheterna får testa sina egna vingar blir fallhöjden också högre.

Det man vill uppnå med den kommande spliten är högre tillväxt. Den övergripande bilden är att potentialen för varje enskild verksamhet är större om de får operera på egen hand.

Kellogg’s är onekligen mest känt för sina frukostflingor Kellogg’s Corn Flakes som till en början serverades som frukost för patienter på bröderna Kellogg’s hälsoresort. År 1896 sökte man patent för tillagningsprocessen och försäljningen drog igång under 1900-talets första år.  

Flingor står dock inte längre i fokus. I alla fall inte globalt. För 10 år sedan köptes Pringles upp för 2,7 miljarder dollar, ett viktigt förvärv som ledde in Kellogg på ny mark. Förra året utgjorde snacksförsäljningen 80 procent av bolagets intäkter. Omsättningen för frukostflingor uppgick till 2,4 miljarder dollar medan segmentet för växtbaserad mat omsatte 340 miljoner dollar.

Inför splittringen ligger de största förhoppningarna på snackssegmentet vilket även är verksamheten som Kellogg’s nuvarande VD ska ta över. Snacksbolaget ska fokusera internationellt med en bred portfölj där bland annat snacks som Pringles och Cheez-it’s men även snabbnudlar ska ingå. Frukostflingorna utesluts dock inte, och även försäljning av Coco Pops och Special K blir del av verksamheten.

De geografiska segmenten är en annan viktig faktor till varför bolaget anses behöva splitas. Medan ”Snacking Global Co.” som det kallas i nuläget ska fokusera på en bred internationell marknad, kommer Nordamerika få en egen renodlad flingverksamhet som i nuläget kallas "North America Cereal Co.". 

Det tredje bolaget med fokus på växtbaserad mat utgörs av dotterbolaget Morningstar Farms som erbjuder ett brett sortiment av substitut för kött. Affärsområdet är förhållandevis litet och de konkurrensmässiga utmaningarna kan därav bli stora när splittringen träder i kraft.

Konkurrenten Beyond Meat utgör en av de större rivalerna. De har nämligen lyckats väl med sina restaurangsamarbeten med bland annat Burger King, en strategi som Morningstar Farms halkat efter i. En annan väsentlig skillnad mellan konkurrenterna är marginalerna. Beyond Meat har positionerat sig själva som ett lyxigare varumärke och har höga bruttomarginaler till både för- och nackdel då de ännu inte går med vinst. Beyond Meats omsättning för helåret 2021 uppgick till drygt 460 miljoner dollar.

Kellogg’s VD Steve Cahillane har även uppgett att de överväger andra alternativ för det veganvänliga segmentet, möjligtvis en eventuell försäljning av bolaget.

När uppdelningen träder i kraft kommer även nuvarande aktier delas upp i tre, men vad namnen blir har ännu inte fastställts. Sedan nyheten kom ut har aktien gått upp dryga 10 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -