Börsveckan: Guide inför sommarbörsen

Aktiekrönika Sommarbörsen ger stora möjligheter till bra aktieaffärer. Se till att förbereda dig väl så kan du både njuta av sommaren såväl som göra fina klipp.

”Sell in May and go away, come back on St. Leger’s Day”, ”köp till sillen och sälj till kräftorna”, ”köp vid snö, sälj i tö”. Ja, ordspråken med vägledning om sommarbörsen är som bekant många och sommarbörsen är också väldigt speciell. Historiken skvallrar om att perioden juni-september är den svagaste på börsen om vi ser till de senaste 40 åren även om juli är en stark månad. Det må vara, men för stockpickers som oss på Börsveckan ser vi snarare goda möjligheter att utnyttja den låga likviditeten på sommarbörsen. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Under sommarmånaderna tenderar likviditeten att falla rejält. I synnerhet gäller detta bland småbolagen med följden att kursrörelserna kan bli riktigt stora trots avsaknad av nyheter. För att slippa sitta klistrad vid skärmen under sommaren och ändå kunna ta tillvara på de fina köplägen som kan uppstå är det därför bra att förbereda sig. Jag sätter därför upp en bevakningslista med intressanta bolag som jag antingen redan äger aktier i eller ämna köpa in mig i. 

Personligen använder jag funktionen ”kurslarm” som flera mäklare erbjuder som gratistjänst. Då får jag notiser till mobilen om kursen i mina valda aktier faller under en viss nivå. På det sättet kan jag snabbt logga in och se om kurstappet är motiverat på grund av någon ny information, eller om det bara sker för att någon vill sälja aktier trots att det finns få köpare. I synnerhet i år tror jag många har bestämt sig för att låta kreditkortet gå varmt under semestern och jag räknar med att privatsparare är nettosäljare av aktier och fonder för att finansiera en dyr semester samtidigt som omkostnaderna ökar även i vardagen. Det kan ge bra köplägen för den långsiktige. 

Som alltid är makro en källa till såväl börshausse som baisse. Den här sommaren är knappast något undantag och i Pekka Kääntäs krönika kan du läsa mer om sommarens viktigaste händelser. Börsen är redan väldigt volatil och knappast blir det mindre om något oväntat sker under sommarperioden. Se till att vara förberedd och rationell genom att redan ha gjort hemläxan och agera om det uppstår omotiverade rörelser. Allt brukar som bekant dras med ner på negativa makronyheter trots att många bolag inte påverkas, eller rentav gynnas av exempelvis inflationens utveckling, räntebesked, geopolitisk spänning eller politiska beslut.

Förutom makro så blir förstås Q2-rapporterna även i år mycket intressanta. De första rapporterna för varje sektor är de av störst intresse då dessa ger en vägledning för de andra bolagen i samma bransch. 

Där vet vi redan att e-handeln har det mycket tufft och med tanke på de svaga signalerna från USA inom sällanköp så är jag lite förvånad att inte sällanköpsbolagen här hemma hunnit vinstvarna, annat än Husqvarna hittills. Sitter bolagen på för stora lager? Och vart tar priserna vägen? Detta är två saker att hålla ett extra öga på och sällanköp är något jag skulle vara försiktig med. Många bolag nådde rekordmarginaler efter att man köpt in billigt och kunnat höja priserna på befintliga varor i lager. Om den trenden reverseras så blir effekten den motsatta, samtidigt som kostnaderna ökar över hela linjen.   

I fastighets- och byggbranschen är räntor och råvarupriser en mardröm för stunden och börjar vi se höjda avkastningskrav så kan det snabbt bli än mer pressade balansräkningar på flera håll. Det verkar dock som om avkastningskraven inte kommer pressa balansräkningarna förrän senare, kanske bortåt Q4 om ränteläget håller i sig. Räkna med stora rörelser tätt förknippade med inflationsutsikterna och centralbankernas ränteutspel. Bostadsutvecklarna som ifjol stod inför en drömmarknad har i år den motsatta situationen där K2A redan vinstvarnat och JM går kräftgång på börsen.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Personligen gillar jag ocykliska bolag med låga värderingar och inte allt för ansträngda balansräkningar i sommar. Det kan vara energibolag, lågprishandlare och speloperatörer som alla bör kunna hantera en hög inflation. Orkla, Betsson, Kindred, Enquest, Europris, Kopparbergs och SPAC-bolagen står alla på min sommarlista. Därtill också Byggmax där Q2-rapporten släpps den 15:e juli vilket potentiellt kan ge ett bra långsiktigt läge om rapporten blir svag i efterdyningarna från pandemin och fallande virkespriser.    

Glad sommar, och lycka till med investeringarna! 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -