På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stark börs, fastighetsaktier stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades rejält uppåt vid lunchtid på onsdagen i linje med övriga Europa sedan USA-börserna återhämtat sig rejält i tisdagskvällens sena handel

Fastigheter var en av vinnarsektorerna med Platzer och SBB som främsta draglok.

Strax efter klockan 12 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 2,1 procent till 1.905 och aktier för 6,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt steg 1,5 procent och CAC 40 i Paris var upp 1,7 procent.

Bäst av de svenska storbolagen gick SBB som lyfte 5,5 procent. Samhällsfastighetsbolaget har fortsatt att sälja fastigheter för att minska skuldsättningen och meddelade på onsdagen om en försäljning till Nyfosa för 340 miljoner.

Även Sinch tillhörde de större vinnarna när aktien klättrade 4,9 procent. Samtidigt steg storbankerna 1,9-2,3 procent.

Platzers förvaltningsresultat ökade till 174 miljoner kronor i det andra kvartalet (163). Uthyrningsaktiviteten fortsatte att vara hög och nettouthyrningen nådde en ny rekordnivå under kvartalet, uppgav vd Per-Gunnar Persson. Platzer avancerade hela 8,6 procent. Som helhet var Stockholmsbörsens fastighetsindex upp 3 procent.

Programvarubolaget Vitec förvärvar holländska ABS Laundry Business Solutions för 80 miljoner euro. ABS hade under 2021 en omsättning om 203 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 82 miljoner kronor. Marknaden svarade med att handla upp Vitec-aktien 6,1 procent.

LMK, som äger Linas Matkasse, redovisade en omsättningsnedgång på 30 procent i det andra kvartalet i en operativ uppdatering. Beskedet om kundtappet fick aktien att falla 6,9 procent och för de senaste tolv månaderna summeras nedgången till 82 procent.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Bioarctic och dess partner Eisai klartecken för granskning av läkemedelskandidaten lecanemab vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Granskningen sker under ett så kallat accelererat förfarande och i samband med beskedet utfaller en milstolpsbetalning från Eisai till Bioarctic på 15 miljoner euro. Bioarctic lyfte 1,2 procent.

Hexatronic steg 2,1 procent. Bolaget meddelade efter stängning på tisdagen att det tecknat avtal med Open Fiber i USA till ett värde av 40 miljoner dollar.

Dometic, som fått höjd rekommendation av Nordea till köp från tidigare behåll, stärktes 4,8 procent.

TC Tech avancerade 24,4 procent till 4:13 kronor per aktie. Cimon Acquisition har lagt ett kontant budpliktsbud på uppgående till 4:20 kronor per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -