På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen nedåt, Cary Group vinnare

Börsen Stockholmsbörsen inledde onsdagen nedåt samtidigt som H&M handlades upp efter rapporten för det andra kvartalet.

Stockholmsbörsen handlades fortsatt på rött runt lunchtid på onsdagen. Sinch tycktes tyngas av en neddragen riktkurs samtidigt som H&M handlades motströms efter starka kvartalssiffror.

Omkring klockan 12.10-tiden hade OMXS30 backat 0,6 procent till 1.903 och aktier för 5,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På de ledande börserna ute i Europa sågs ett något svagare börssentiment. Tyska DAX-indexet stod på minus 1,7 procent medan franska CAC 40 hade sjunkit 1,2 procent.

Inom storbolagsindexet på hemmaplan stod klädbolaget H&M-gruppen som tydlig vinnare med en uppgång på 6,5 procent. Aktien handlades livligt efter att bolaget på morgonen redovisat siffror för det aktuella kvartalet. Omsättningen var känd sedan tidigare, men rörelseresultatet överraskade och kom in 17 procent högre än analytikernas estimat. Bruttomarginalen på 54,8 procent var samtidigt 1,5 procentenheter högre än väntat.

I rapporten uppgav klädbolaget däremot att försäljningen i lokala valutor väntas minska med 6 procent i juni jämfört med motsvarande period året innan. Minskningen hänvisades till stor del av kriget i Ukraina då den pausade försäljningen i Ukraina, Ryssland och Belarus står för 5 procentenheter av minskningen.

Några skillnader i kunders beteende i spåren av den ökade inflationen har inte märkts av, enligt H&M-gruppen.

På andra sidan nollstrecket inom OMXS30 fanns bland andra Sinch som utvecklades svagt, tyngt av en sänkt riktkurs från DNB. Aktien försvagades 3,2 procent.

Även Getinge och Telia sågs bland förlorarna och var ned 2,9 respektive 2,1 procent.

Cary Group handlades upp 60 procent till 65:07 kronor sedan CVC Fonder och Nordic Capital lagt ett bud på bilglasbolaget om 65 per aktie. Budet motsvarar en 60-procentig premie jämfört med onsdagens stängningskurs men med årets svaga kursutveckling är det dock 5 kronor lägre än noteringskursen i höstas.

Budet är villkorat till en acceptgrad om minst 90 procent. Strax innan lunchtid rapporterade Dagens industri att AMF, som äger 9,6 procent av aktierna i Cary Group, säger nej till budet.

Svagare gick det för rapportaktuella MAG Interactive när aktien tappade 4,9 procent. Bolagets justerade ebitda-resultat uppgick till 11,0 miljoner kronor (15,4) medan nettoomsättningen, justerat för en extraordinär intäkt om 15 miljoner kronor, var i linje med fjolårets siffra.

Strejkhotet för SAS skjuts tillfälligt upp efter att medlingen mellan det krisande flygbolaget och dess pilotföreningar förlängs i tre dagar till den 2 juli. SAS-aktien handlades upp 0,9 procent.

Sandvik meddelade under morgonen att bolaget tar en engångskostnad om 1 miljard kronor under det andra kvartalet relaterad till beslutet att avveckla verksamheten i Ryssland.

Bolaget har också fått en höjd rekommendation av RBC Capital Markets som skruvat upp sin rekommendation till outperform från sector perform samtidigt som riktkursen höjdes något.

Aktien handlades dock strax under index och var ned 0,8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -