En händelserik vecka väntar

Makroveckan Det blev en rejäl revansch för de flesta av världens börser under förra veckan men den svenska börsen missade tyvärr tåget. Möjlighet till revansch i en vecka som också innehåller Riksbankens räntebesked och viktiga konjunktur- och inflationssignaler.

Den svenska börsen missade midsommarrallyt i resten av världen och tappade därmed 1,3 procent under veckan som gick. Bättre gick det i övriga Europa och Stoxx600 steg med 2,4 procent. Den uppgången står sig ändå slätt mot uppgången med 6,4 procent för S&P500. Det borde därmed vara upplagt för en ordentlig rekyl uppåt även i Sverige som numera halkat efter USA-börsen och genomsnittsbörsen i Europa med runt 10 procentenheter under 2022.

Att en amerikansk räntenedgång spelar en stor roll för börsrevanschen är mer eller mindre givet. Den amerikanska 10-årsräntan är nu nere på 3,16 procent och på räntemarknaden prissätts numera en räntesänkning av Federal Reserve redan under 2023. Den följer dock på massiva räntehöjningar under 2022, enligt både marknadens prognoser och bankens egna besked.

Att räntorna går ner är givetvis positivt i det korta perspektivet men eftersom det i huvudsak beror på att marknadsaktörerna i allt högre grad börjar se en risk för recession framöver så är frågan hur uthållig rekylen kan bli. Visserligen hoppas de flesta, inklusive IMF, att Fed-chefen Jerome Powell ska lyckas orkestrera en mjuklandning av ekonomin men tveksamheten är samtidigt mycket stor för att han i realiteten ska klara av detta konststycke.

Mot den bakgrunden blir det fortsatt stort fokus på inkommande konjunkturdata. Fredagens inköpschefssiffror för industrin blir en viktig input men frågan är om inte marknadsaktörerna kommer att fokusera ännu mer på de siffror över amerikansk bostadsmarknad och hushållshumör, som publiceras under veckan.

Även i EMU-området kommer en hel del att handla om konjunkturen med både konjunkturbarometer (onsdag) och inköpschefsindex (fredag) men huvudfokus kommer ändå att vara fredagens inflationssiffror för juni. Inte minst för att ECB börjar flagga allt tydligare för åtstramningar och att en högre inflationssiffra än vänta skulle kunna tvinga fram en större åtstramning. En lite försmak får vi när de tyska inflationssiffrorna publiceras på onsdag.

För svenskt vidkommande är givetvis också onsdagens konjunkturbarometer och fredagens inköpschefsindex av stort intresse. Inte bara för synen på konjunkturen utan också inför de företagsrapporter som snart ska börja rullas ut. De svenska företagen har hittills uppvisat en imponerande motståndskraft under andra kvartalet.

Veckans svenska huvudnummer är ändå tveklöst torsdagens penningpolitiska besked från Riksbanken. En ny räntehöjning får anses vara given men det återstår att se hur stor den blir. Dessutom ska Riksbanken levererar nya prognoser över bland annat inflation och räntesättning framöver. Där får sägas att frågan fortfarande är öppen kring hur Riksbanken kommer att resonera.    

Till sist förtjänar det givetvis att nämnas att Ryssland missat betalningen på delar av sin utlandsskuld och därmed, ur ett mer teoretiskt perspektiv, borde ha gått i någon form av konkurs. I praktiken får det däremot små följder. Det var både väntat och påtvingat av sanktionerna. På längre sikt får vi däremot se hur Ryssland och världssamfundet hanterar detta. Det är gott om skulder som förfaller under 2022 men långt ifrån runt den biljon dollar (i dagen penningvärde) som Ryssland var skyldiga omvärlden 1918, senast det begav sig.

Måndag

G7-mötet fortsätter och ett ECB-forum för centralbanker inleds. Lär bli en del utspel från dessa under den inledande veckan men högst osäkert om dessa kommer att vara särskilt marknadsdrivande. Kanske viktigare, i alla fall på kort sikt, är hur den amerikanska bostadsmarknaden utvecklas, liksom orderingången på varaktiga varor. Håll också koll på norsk detaljhandel som ger en fingervisning kring hur hushållen har reagerat på hög inflation och räntehöjningar.

Tisdag

Intressanta siffror över svensk detaljhandel som hittills har hållit sig uppe på en hygglig nivå. Viktigare för finansmarknaden är siffrorna över amerikanska bostadspriser och hushållshumör. Två serier som väntas gå lite hand i hand, och tyvärr åt fel håll.

Onsdag

Konjunkturbarometrar för både Sverige och EMU-området. Vi väntar oss nedgångar på bägge håll men ännu inget påtagligt recessionshot. När det gäller Sverige så är det mest intressanta om industrin fortsätter att uppvisa påfallande starka konjunktursiffror. Kan ge en viss fingervisning kring hur rapportskörden, som snart inleds, kan komma att falla ut. Ur konjunktursynpunkt är det desto mer centralt hur det usla hushållshumöret utvecklas. Det var svaga hushåll som var det huvudsakliga skälet till att Konjunkturinstitutet drog ner sina prognoser i förra veckan. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som är de viktigaste i EMU inför fredagens publicering av inflationen för hela området.

Torsdag

Riksbanken lämnar penningpolitiskt besked. Att det blir en höjning är hugget i sten och det enda som marknaden har att fundera på är hur stor denna blir. Minst 0,50 procentenheter är det som analytikerna tror på men det är nog en del som gissar på att det kan bli en större räntehöjning än så.

Fredag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. De preliminära indexen för EMU-området och USA visade på tämligen kraftiga nedgångar och vi får väl räkna med lite dystrare siffror även i Sverige. I de asiatiska ekonomierna, som fortsatt präglas av en öppna-upp-rekyl kan det var mer optimistiska tongångar. Viktigast för markanshumöret är ändå inflationsutfallet i EMU-området. En ny överraskning på uppsidan kan få börser på fall.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -