En centralbank på efterkälken

Makrokommentar ECB låter räntan ligga still men flaggar tydligt för kommande räntehöjningar. En försiktig räntehöjning i juli ska följas av tuffare åtstramningar under hösten. Ett högt inflationsutfall i juni skulle kunna tvinga fram en större räntehöjning redan i närtid.

Det var egentligen inga större överraskningar i det penningpolitiska besked som ECB levererade under torsdagseftermiddagen. Styrräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent och inlåningsräntan på -0,50 procent. Däremot gör ECB klart att räntan högst troligt kommer att höjas på de kommande mötena. Det är i det närmaste hugget i sten med en räntehöjning på julimötet men det som ändå är lite udda är att man redan nu låser sig fast vid en räntehöjning på måttliga 0,25 procent. Ett ”löfte” som vi på Placera tror att de kan tvingas backa ifrån.

Det blir närmast lite absurt att ECB på samma gång flaggar för att det kan bli aktuellt med en större räntehöjning redan i september. Frågan inställer sig direkt varför man inte höjde redan nu, alternativt höll dörren öppen för en större räntehöjning redan i juli? ECB:s vägar äro ibland outgrundliga. Kan tyckas.

Samtidigt med beskedet presenterades nya ECB-prognoser över tillväxt och inflation. Som väntat blev det en rejäl uppjustering av inflationsprognoserna medan tillväxtprognoserna justerades ner.

Nu räknar ECB med en inflation på 6,8 procent i år och 3,5 procent 2023. Först därefter ska inflationen börja leta sig ner mot inflationsmålet på strax under 2 procent, även om man inte når hela vägen ner 2024.

Tillväxtprognoserna justeras i sin tur ner till 2,8 procent 2022, 2,1 procent 2023 och 2,1 procent 2024. Det som kan konstateras är att det lyft som lättade Covid-restriktioner skulle leda till därmed i stort sett uteblir.

I vanlig ordning hävdar ECB att den penningpolitiska policyn kan komma att förändras beroende på inkommande data. Något annat vore förstås förvånande. Redan skyhög inflation på drygt 8 procent, som dessutom ser ut att vara på väg uppåt är väl i dagsläget det troliga scenariot varför vi inte vill utesluta en större räntehöjning redan i juli.

När det gäller den stora obligationsportfölj som ECB byggt upp under de senaste åren så avlutas köpen den 1 juli men banken fortsätter att reinvestera förfallen på portföljen under överskådlig tid. Eller i alla fall tills styrräntan kommit upp en bit.  Det som sticker ut i sammanhanget är att man gör en explicit skrivning gällande grekiska statsobligationer. Troligen i syfte att få bättre kontroll över den kraftiga ränteuppgång som drabbat bland annat grekiska och italienska statsobligationer.

Sammantaget är vår syn att ECB hamnat på efterkälken vad gäller inflationsbekämpningen. Därmed är risken stor att banken kommer att tvingas till snabbare åtstramningar än vad som egentligen är önskvärt. Nu har man visserligen, mer eller mindre, låst sig vid en räntehöjning på 0,25 procentenheter i juli men ska hänsyn tas till inkommande data så lär inflationsutfallet för juni bli en riktig rysare för ECB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -