På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Apple står stabilt i tuffare tider

Aktier Apples aktie är ner ungefär 15 procent i år och har därmed stått emot börsnedgången bra. Men komponentbristen är ett orosmoln.

Apple grundades år 1976 och hette under dåvarande period Apple Computer. Bolagets grundare är entreprenörerna Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Ronald Wayne drog sig ur ganska tidigt från det nystartade bolaget och Mike Markkula kom in som ersättare. Företagets första datormodell Apple I såldes i bara 200 exemplar. År 1977 lanserades genombrottet Apple II som gjorde Apple till en stor aktör på hemdatormarknaden. Idag uppgår bolagets marknadsvärde till 2,5 biljoner dollar, vilket gör Apple till det högst värderade företaget i världen sett till börsvärde. 

Apples årsomsättning uppgår till hela 385 miljarder dollar och vinsten landade på 100 miljarder dollar. Största delen av intäkterna kommer från Nord- och Sydamerika (40 procent) som därefter följs av Europa (25 procent) och Kina (20 procent). Idag genererar bolaget intäkter genom fem olika segment.

Det största området är försäljning av mobiltelefonen iPhone som lanserades 2007. Under det senaste kvartalet växte affärsområdet med 5 procent och Vd:n Tim Cook berättade att försäljningen av den relativt nysläppta Iphone 13 går bra. Försäljningen till Switchers (kunder som innan haft en Android men bytt till iPhone) är stark. Apples globala smartphones-marknadsandel uppgår nu till 18 procent. Året innan låg andelen på 15 procent. Affärsområdet står för över 50 procent av den totala omsättningen. 

Inom Apples serviceverksamhet, som motsvarar 20 procent av försäljningen, kommer en stor del av intäkterna från App Store och Apple Music. Andra delar av segmentet är exempelvis Apple Pay, Iclouds lagringstjänster och försäkringstjänsten AppleCare. I senaste kvartalet växte området snabbast i jämförelse med övriga affärsområden. Tillväxten landade på 17 procent.  

Ett annat affärsområde är försäljning av stationära och bärbara Macdatorer vilket motsvarar 10 procent av den totala omsättningen. 

Apples iPad-affärsområde står för ungefär för 8 procent av försäljningen. Området växer inte särskilt bra och man minskade till och med försäljningen med två procent jämfört med samma period ifjol. Det skall tilläggas att affärsområdet påverkades av betydande utbudsstörningar. 

Det sista området är Wearables, Home, and Accessories. Här ingår produkter som Airpods, Apple Watch och HomePods. Delen står för runt 10 procent av försäljningen. 

Apples servicedel har idag bruttomarginal på 72 procent medan de resterande delarna tillsammans ligger på ungefär 35 procent. Apple-koncernens totala rörelsemarginal uppgår till 30 procent. 

Apples rörelsemarginaler

På telefonkonferensen förklarade finansdirektören Luca Maestri att de globala pandemi störningarna som exempelvis halvledarbristen kommer påverka Apples försäljning negativt då de inte kan möta den starka efterfrågan från sina kunder. Bolaget väntas, under innevarande kvartal, förlora intäkter på 4–8 miljarder dollar hänförligt till utbudsstörningarna. Eftersom en stor del av Apples underleverantörer finns i Kina påverkas de av att landet nu har stängt ned fabriker hänförligt till pandemin. 

En synnerligen intressant aspekt med Apple är att de anses vara den ledande spelaren inom det snabbväxande området 5G-mobiler. Analytiker tror att Apples marknadsandel uppgår till över 30 procent. 5G-mobilspenetrationen väntas öka kraftigt de kommande åren och har Apple möjlighet att kapitalisera på trenden. 

Apple har ett starkt varumärke och en lojal kundbas. När man väl är inne i bolagets ekosystem med telefon, dator, hörlurar och klockor är man inte benägen att byta till en konkurrent. 

Apple gör störst aktieåterköp i världen och under 2022 ska bolaget köpa tillbaka aktier för hela 90 miljarder dollar.

På innevarande år uppgår ev/ebit multipel till 22 vilket är ungefär det historiska snittet. I jämförelse med exempelvis jätten Microsoft som handlas till en multipel på 25 ser Apple billigare ut. Det finns dock skillnader mellan dessa bolag sett till exempelvis marginaler och tillväxtutsikter. 

Apple jämfört med Microsoft

Apple är det största innehavet i Berkshire Hathaway portfölj med en andel på ungefär 40 procent och Warren Buffet ökade under första kvartalet sin exponering mot bolaget. Om Apples servicesegment kan fortsätta växa som andel av den totala omsättningen blir bolaget både lönsammare och mindre sårbart för utbudsstörningar. Av de 44 analytiker som bevakar Apple sätter 35 köp. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -