Polestar står i pole position

Börskommentar Elbilstillverkarna har tagit ordentligt med stryk på USA-börsen i år. Ett undantag är spac-bolaget Gores Guggenheim där Volvo Cars elbilsbolag Polestar snart ska flytta in.

Aktier som har stigit under årets stentuffa börsinledning är allt mer sällsynta och det gäller inte minst teknikbolag som i många fall gått från att vara glödheta placeringar till iskalla. Elbilstillverkarna som är noterade i USA utgör inget undantag och de fem största bolagen mätt efter börsvärde har alla fallit kraftigt.

Jätten Tesla, som numera gör rejäla vinster, har klarat sig förhållandevis bra med en nedgång på 19 procent. Värre är det för de fyra efterföljande elbilstillverkarna Xpeng, NIO, Lucid och Rivian som har tappat mellan 25 och 36 procent på börsen i år.

I skarp kontrast står spac-bolaget Gores Guggenheim som har stigit med drygt 4 procent i år, i väntan på att bolagets samgående med elbilsbolaget Polestar ska ske någon gång under första halvan av 2022.

Det är inte bara aktieägarna i Gores Guggenheim, däribland 7 500 stycken enbart bland Avanzas kunder, som har anledning att glädjas åt att kursen går relativt bra. Även ägarna av Volvo Cars bör vara nöjda med att det uppenbarligen finns ett förtroende för att spac-bolagets affär med Polestar ska gå enligt plan.

Avtalet mellan bolagen offentliggjordes redan i september i fjol och innebär ett samgående där Polestar värderas till omkring 20 miljarder dollar. Det innebär i sin tur att de 48 procent som Volvo Cars kommer att äga i Polestar när det har gått ihop med Gores Guggenheim, och när det så kallade de-spac-förfarandet är genomfört, är värda omkring 90 miljarder kronor.

Det kan jämföras med att hela Volvo Cars har ett börsvärde på 189 miljarder kronor, efter att aktien fallit de senaste dagarna i spåren av en rapport som var i underkant av analytikernas förväntningar. Bland annat berodde det på en negativ engångseffekt kopplad till just Polestars uppskjutna skattefordringar.

Närmare hälften av Volvo Cars börsvärde utgörs med andra ord av Polestar nu, med utgångspunkt i den värdering som spac-avtalet indikerar. Hur marknaden prissätter Polestar när bolaget väl har gått samman med Gores Guggenheim och flyttat in på börsen på riktigt återstår att se, men den stora påverkan det har på Volvo Cars aktie innebär att man som aktieägare behöver hålla noggrann koll på båda bolagens utveckling.

Bland planerna att bevaka i Polestars fall finns exempelvis målsättningen att öka försäljningen från fjolårets 29 000 bilar till 290 000 fram till slutet av 2025, att rulla ut den USA-tillverkade SUV:en Polestar 3 i år samt att gå in på ett flertal nya marknader de närmaste åren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -