På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

”Kommer att vända upp extremt snabbt”

Börs Marknaden reagerar starkt på väldigt kortsiktiga informationsströmmar. Det kommer att vända extremt snabbt. Är man inte i marknaden då missar man väldigt mycket, enligt Peter Sjoeholm vd, förvaltare och grundare av fondbolaget Neox Capital.

Vad är det som fäller marknaden?
”Kombination av högre inflation och räntor som sedan spillt över på teknikbolagen, då man tror att de högbelånade teknikbolagen kommer att gå sämre. Återigen är det kvalitet som man måste söka. Kommer det några positiva rapporter så kan det här vända ganska snabbt. Samtidigt kommer det en sådan här sättning med ungefär två års mellanrum så ur den aspekten är det dags igen. Sammanfattningsvis tror jag inte det här är något speciellt och det är så marknaden funkar och funkat under de senaste 150 åren.”

Peter Sjoeholm

Hur ser du på den nuvarande börsnedgången?
”Vi är långsiktiga investerare så för oss är det positivt. Sedan andra världskriget har vi haft c:a 35 ras mellan 10-20 procent och det har återhämtat sig på i genomsnitt 110 dagar så ur den aspekten är det förväntat. Det här drivs på av kortsiktiga investerare och spekulationer. Förflyttning fram och tillbaka mellan teknik och värdebolag är egentligen något som man alltid har.”

Hur ska man tänka kring nedgången?
”Allt sådant här har att göra med vilken horisont man har. Är du långsiktig är det trevligt. Investerarna är villiga att ge oss en rejäl rabatt för bra företag. Det som styr priset på företag är vinsterna. Tittar man sedan 1870 och fram till nu så följer vinsterna och utvecklingen och priset på företagen nästan perfekt. Vi är ute efter företag som har hög kvalitet och det är klart att när det kommer en sådan här sättning där rädslan styr då tas beslut efter reptilhjärnan.”

Hur tror du börsen kommer att sluta i år efter den här kraftiga nedgången?
”Jag tror att börsen kommer att sluta på plus på grund av att det inte finns några riktiga alternativ. Det tar nog något år innan det förändras. Varit mycket tal om att man drar in på likviditet, vilket gör att man måste vara än mer grundlig och leta reda på väldigt bra företag som klarar sig i alla väder. Vi söker företag som har en vallgrav dvs ökande stabila intäkter och stabil eller växande marginal utan lånefinansiering, sådana bolag kommer alltid att komma igen. Nu är det bara kortsiktiga spekulanter som är inne i marknaden och driver priserna.”

Vad är det som tappar mest nu?
”Sådant som gått upp väldigt mycket kommer att gå sämst när det kommer sådana här nedgångar. Det finns många som vill säkra sin vinst och sedan kommer de att ångra sig när det återhämtat sig igen.”

Har ni köpt något i den senaste nedgången?
”Vi ökar bland annat i halvledarbolaget Elmos Semiconductor, Ackermans & Van Haaren och i flygkoncernen Airbus”, säger Peter Sjoeholm.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placera TV

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -