När fokus på risk lyfter avkastningen

Fondkommentar ”Jag fokuserar mycket på den riskjusterade avkastningen och vill att portföljen inte bara skall överträffa index när börsen stiger, utan även ska överträffa index i nedgångsfaser.” Det säger Roger Hedberg, förvaltare på Cliens Sverigefond.

Roger Hedberg bytte sida från säljsidan till köpsidan och blev aktieförvaltare hösten 2018 på Cliens Kapitalförvaltning. Då hade han avverkat 20 år på finansmarknaden både som aktieanalytiker men främst inom aktiemäkleri. Rogers senaste roll var som mäklarchef på ABG Sundal Collier där han tillbringade sju år.

Roger Hedberg

Det är inte en självklarhet att en bra aktiemäklare blir en bra aktieförvaltare. Jag passar på att träffa Roger Hedberg av två anledningar.

Den första är att fonden Cliens Sverigefond som Roger Hedberg förvaltar sedan hösten 2018 har seglat upp på en lista över fonder med högst riskjusterad avkastning. Den andra är att förvaltningshistoriken har nått den kritiska nivån på tre år, den kortaste tidsperiod för många investerare för att utvärdera en förvaltares prestationer.

Din fond hör till de bästa Sverigefonderna avkastningsmässigt och riskjusterat de senaste tre åren, vad är nyckeln bakom resultatet?

”Först och främst har bolagsvalen fungerat väl. Jag letar efter företag med stark vinsttillväxt och vinstprofilen i bolagen som jag investerat i har generellt varit klart bättre än för Stockholmsbörsen i stort. Avkastningsbidraget i fonden har kommit från många innehav under samtliga år när jag förvaltat fonden. Portföljen har varit väldiversifierad helt enkelt vilket också sänkt risken i fonden.”

”Sedan har jag även lagt mycket tid och energi på att förstå hur portföljen beter sig vid stora nedgångar. Mitt fokus har då förstås varit att hitta verktyg för att kunna bevara så mycket kapital som möjligt vid större börsfall, men det är ju också så att om du lyckas gå bättre i en sämre börsmiljö så får du en stor fördel av det när börsen vänder upp igen.”

”Under samtliga nedgångsmånader för börsen då jag har förvaltat fonden, har fonden gått ner mindre än index. Totalt har fonden tjänat runt 10 procentenheter mot index i meravkastning under nedgångsmånaderna. Fondens kombination av hög avkastning och lägre risk än index ger den höga Sharpekvoten, som faktiskt är högst i fondkategorin Sverigefonder”, säger Roger Hedberg.

Vad är det för typ av fond?

”Det är en aktivt förvaltad Sverigeaktiefond som är en specialfond. Det är en allcap-fond, det gör att jag kan investera i små, medelstora och stora bolag, men det ska inte vara en småbolagsfond. Över tid har fonden en majoritet av stora likvida bolag. Små bolag bidrar oftast med hög vinsttillväxt och stora bolag bidrar med stabilitet vilket, som jag ser det, sänker risken och gör fonden likvidare.

”Fonden har mellan 25 och 40 innehav. Och inte minst är det en aktivt förvaltad svensk fond med en stor avvikelse från index och med en fullt integrerad hållbarhetsprocess i förvaltningen. Fonden har i dagsläget runt en och en halv gånger mer investerat i gröna bolag än fondens jämförelseindex SIX Return Index.”

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

”Investeringsfilosofin är långsiktig där målsättningen alltid är att maximera den riskjusterade avkastningen genom bra bolagsval och en aktivt förvaltad portfölj. Jag investerar i små och stora bolag med totalt sett bra vinsttillväxt. Min utgångspunkt är att över tid är det vinsttillväxt som driver avkastning och värdestegring i bolagen.”

”Huvuddelen av bolagen jag investerar i är företag med god tillväxtprofil och kvalitetsbolag. Jag ser på flera kvalitetsmått som lönsamhet, hög avkastning på eget kapital och en stark marknadsposition. En viktig del i investeringsprocessen är att bolagen har en stark företagsledning, jag investerar bara i bolag där jag träffat företagsledningen eller gjort företagsbesök. Bolagen i fonden har en klart starkare vinstprofil jämfört med Stockholmsbörsen som helhet, vilket även har varit fallet de senaste åren.”

Hur ser din investeringsprocess ut rent praktiskt?

”Ett par gånger per år screenar jag av alla bolag i fondens investeringsunivers på drygt 350 bolag. Den processen syftar till att gruppera bolagen efter ett antal önskade kriterier. Efter det gör jag en djupanalys av relevanta bolag. Jag har även möten med företagsledning. Det handlar om att jämföra egna slutsatser med marknadens förväntningar.”

”Hållbarhet är välintegrerat i investeringsprocessen. Emir Borovac som är hållbarhetsanalytiker är en del av förvaltarteamet. Han är med och bollar idéer och screenar portföljen med betoning på hållbarhetsaspekter. Bolagen som inte uppfyller Cliens syn på ansvarsfulla investeringar screenas bort. Och vi vill identifiera hållbara och gröna bolag. Vi tror att företag som gynnar omställningen till en grönare värld kommer att ha en bra efterfrågan på sina produkter vilket är intressant för oss.”

”Jag har en investeringshorisont på mellan fem och tio år när jag ser på bolagen och majoriteten av företagen har en utpräglad tillväxtprofil. Och jag vill ha en bra balans mellan stora och små bolag.”

Hur tänker du kring vikterna i bolagsinnehaven?

”Jag drar mig inte för att vara aktiv med att handla i befintliga innehav. Jag säljer gärna av delar av innehaven om värderingen sticker i väg för mycket. Det är inga problem för mig att halvera ett innehav när värderingen blir för hög i ett bra bolag. Det hjälper till att reducera risken i fonden.”

"Däremot är det mer sällsynt att jag helt avyttrar ett innehav för att investera i något nytt. Det beror på att bolagen jag har i fonden i grunden är kvalitetsföretag inom sina respektive sektorer och att jag därför känner mig trygg med vinstprofilen över tid.” 

”Jag styr portföljvikterna utifrån målet om riskjusterad avkastning i stället för indexvikten. Jag vill inte att ett eller två innehav ska leverera stora delar av avkastningen utan hela gruppen av bolagen ska växeldra och bidra till fondens meravkastning.”

Vad har drivit avkastningen i fonden det senaste året?

”Det är många bolag som drivit avkastningen, både små och stora bolag, vilket är i linje med synen på viktningen. Bästa bidragsgivare under 2021 var NCAB, som designar och distribuerar mönsterkort. Ett innehav vi har ägt sedan börsintroduktionen. Addlife var en annan stor bidragsgivare. Bolaget har genomfört flera bra förvärv som kommer att hjälpa vinsten i år när jämförelsetalen är lite tuffare. SEB innehavet ökade jag upp i början av 2021. Det blev vältajmat och gav ett bra bidrag under fjolåret." 

"Sämsta bidragsgivare i fjol var danska Vestas som backade betydligt. Jag köpte Vestas för drygt två år sedan då värderingsmultiplarna låg i linje med Sandviks, aktien var fondens bästa bidragsgivare under 2020 då den dubblades i värde. Under 2021 var positionen betydligt mindre i fonden än året innan. Jag tycker efterfrågan på Vestas produkter ser bra ut och de tjänar alltmer på servicedelen som växer bra. Typiska egenskaper som jag söker efter. Men Vestas har idag en mindre vikt i fonden och hör till de bolag som kan växa till sig när vi lämnat pandemin bakom oss och vinstmarginalerna kan börja stiga igen.”

Vad har du gjort några förändringar i fonden den senaste tiden?

”Jag har den senaste tiden viktat upp i banker, fonden äger sedan tidigare SEB. Och under senaste månaderna har jag minskat aktieinnehaven i vissa bra bolag där värderingarna stuckit i väg, som exempelvis Addtech och Beijer Ref. Bankerna har inte särskilt hög tillväxt men det finns andra faktorer som är intressanta. Bankerna har låga värderingar och är överkapitaliserade och inte minst gynnas de av en miljö med högre räntor.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -