New York-börserna stängde på plus

USA De amerikanska börserna avslutade onsdagshandeln uppåt, trots en skakig inledning under eftermiddagen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till nivån 36.292. Samtidigt som Nasdaqs kompositindex adderade 0,2 procent till 15.148. S&P 500 steg 0,3 procent till 4.726, motsvarande en uppgång på 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

En timme före öppningen publicerades amerikanska KPI-siffror som visade att konsumentpriserna i USA steg 0,5 procent i december jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha ökat 0,4 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos. Jämfört med konsumentpriserna för ett år sedan är inflationen 7 procent, vilket är den högsta takten på drygt 40 år.

Bland enskilda aktier sjönk läkemedelsbolaget Biogen knappt 7 procent. Det amerikanska läkemedelssubventionssystemet Medicare har beslutat att endast täcka kostnaderna för behandling med Alzheimersläkemedlet Aduhelm när den sker inom kliniska studier, vilket innebär att kundkretsen krymper kraftigt.

Gamingbolaget Zynga, som rusade 40 procent i måndags efter budet från sektorkollegan Take-Two, fortsatte upp för tredje dagen i rad på onsdagen, med 3,4 procent. Även Take-Two var upp, med 5,2 procent.

Läkemedelsbolaget Ocugen var upp 0,2 procent. Studier har visat att en så kallad boosterdos av bolagets vaccinkandidat mot covid-19, Covaxin, neutraliserar både delta- och omikronvarianterna av coronaviruset.

FTC, Federal Trade Commission, har senarelagt en omröstning om Lockheed Martins planerade förvärv av luftfartssystembolaget Aerojet Rocketdyne. Kritiker av affären hävdar att den skulle ge Lockheed en alltför dominerande ställning på marknaden. Aerojet Rocketdyne handlades ned 2,5 procent.

Matleveransbolaget Just Eat Takeaway lyfte 3,8 procent sedan bolaget fasthållit sin prognos för 2022 och sagt att det ser en ökning av ordervolymerna.

Crocs, bolaget som bland annat tillverkar den i Sverige så kallade Foppatofflan, avancerade 6,8 procent. Piper Sandler har utnämnt aktien till ett så kallad "top pick" för 2022, med motiveringen att bolaget lär förbli en av de mer imponerande tillväxthistorierna under flera år till.

Den amerikanska tioårsränta var ned 1 punkt till 1,74 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -