På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PriorNilsson Evolve – fond med fokus på europeiska mikrobolag

ANNONS Den 1 juni 2020 startade PriorNilsson Fonder sin mikrobolagsfond Evolve med europeisk inriktning. Den europeiska marknaden för mikrobolag är outforskad – fondbolaget bedömer att det finns över 6 000 noterade aktier som kan kallas mikrobolag.

Sedan start har PriorNilsson Evolve avkastat 91,35 % mot jämförelseindex som avkastat 41,46 % under samma period. *

Mikrobolag har uppvisat en högre avkastning historiskt än större bolag och vi tror att en viktig förklaring till detta är att bolagen inom detta univers i många fall kan uppvisa en högre genomsnittlig tillväxttakt än vad som är möjligt bland de större bolagen. Söker man efter växande bolag kan därför mikrobolag vara intressant att ha en exponering mot.

”Det som gör Evolve speciell jämfört med flera andra små- och mikrobolagsfonder är vår möjlighet att investera i europeiska aktier”, säger förvaltaren Jonas Skilje. ”På många europeiska börser kan vi upptäcka kvalitativa bolag mycket tidigare än hemma i Sverige. Här är konkurrensen hårdare och många bra bolag redan är högt värderade.”

Strategin har fungerat bra så här långt och har avkastat 91 % sedan starten den 1 juni 2020 fram till senaste månadsskiftet. Detta är 50 % bättre än fondens jämförelseindex för perioden. Och i år har fonden hittills avkastat 47 %, jämfört mot jämförelseindex som avkastat 19 %. *

”Även om många av innehaven utvecklats starkt har vi goda förhoppningar om fortsatt uppsida i våra bolag framöver”, säger förvaltarna när de blickar framåt. ”Vi investerar i lönsamma bolag med strukturellt uthållig tillväxt. Det betyder att de är tidiga i sin utvecklingsresa och bedöms ha fina förutsättningar att fortsätta in i framtiden.”

Köp fonden hos Avanza

Fondens innehav

Fondens innehav kan grupperas i tre kategorier: teknikledare, digitalisering och hälsa. Förvaltarna ser god strukturell tillväxt som en förutsättning för investering. Inom dessa kategorier finns många sådana bolag i fonden.

Teknikledare: Fonden hittar bolag med en stark position inom sin nischmarknad, oftast kopplad till en ledande teknisk innovation eller lösning. Där även nischmarknaden befinner sig i en tillväxttrend.

Digitalisering: Fonden hittar bolag som genom sina produkter eller tjänster kan bistå sina kunder inom digitalisering. Det kan handla allt från nischade IT-konsulter till rena mjukvarubolag.

Hälsa: Människor blir både äldre och i större behov av vård, men de efterfrågar också vård på nya sätt. Digitaliseringen av vårdprocesser såväl som nya och effektiva behandlingsmetoder är områden fonden hittar stadigt växande bolag inom.

Köp fonden hos Avanza

Riskinformation

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -