På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Apple tar över Buffetts portfölj

Börskommentar Teknikjätten Apples kursuppgång i höst har fått innehavet att svälla i storägaren Berkshire Hathaways portfölj. Bolaget närmar sig nu hälften av hela börsportföljens värde.

Medan den breda USA-börsen har hackat sig fram i höst och stigit med omkring 4 procent de senaste tre månaderna har Apple rusat visare med närmare 19 procent. Med en uppgång på knappt 34 procent hittills i år har börsvärdet också kommit snubblande nära 3 000 miljarder dollar – en nivå som inget bolag har passerat tidigare.

Drömgränsen 1 000 miljarder dollar nådde Apple så sent som i augusti 2018 och man passerade 2 000 miljarder bara två år senare.

Värdeökningen för Apple har även gjort att Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har fått en ordentlig slagsida i sin portfölj med noterade aktier. Berkshire är en av de största ägarna i bolaget med knappt 6 procents ägarandel och aktieposten är nu värd nästan 160 miljarder dollar.

Det innebär att Apple står för närmare halva värdet i Berkshires börsportfölj, eller drygt 46 procent av de 344 miljarder dollar som hela portföljen summerar till. Avståndet ökar dessutom till övriga topp-20-innehav då ingen annan aktie i sällskapet har klättrat lika mycket det senaste kvartalet.

Som framgår av tabellen nedan är det näst största innehavet Bank of America som utgör 13 procent av portföljen, medan trean American Express och fyran Coca-Cola ligger kring 7 procent vardera. Värdena i tabellen baseras på aktuella aktiekurser (14/12) multiplicerade med det senast inrapporterade antalet aktier från Berkshire Hathaway, vilket innebär sista september för de amerikanska innehaven och senaste årsskiftet för kinesiska BYD och japanska Itochu.

Utöver portföljen med noterade aktier har Berkshire Hathaway även ett betydande ägande i onoterade bolag. De största innehaven är en grupp med försäkringsbolag där bland annat Geico ingår samt BNSF, som är USA:s största järnväg mätt i fraktvolym. Även energibolaget Berkshire Hathaway Energy tillhör de stora pjäserna.

Listan på andra onoterade bolag kan också göras lång. Alltifrån Sandvikkonkurrenten Iscar, till klädbolaget Fruit of the Loom, flygplansuthyraren NetJets och batteritillverkaren Duracell ryms i den spretiga samlingen företag.

Aktieägare i Berkshire Hathaway som oroar sig för att Apple-koncentrationen börjar bli väl hög eller att ledningen ska tvingas paniksälja i händelse av börsras kan dock fortsätta sova gott om natten. I senaste rapporten summerade investmentbolagets kassa till 149 miljarder dollar, det vill säga ett nästan lika stort belopp som Appleaktierna är värderade till idag.

Värt att notera är också att teknikskeptiska Warren Buffett gick in i Apple först våren 2016 när Berkshire Hathaway köpte 10 miljoner aktier. Sedan dess har kursen stigit med nästan 650 procent.

Återköp av aktier är däremot något som Buffett håller högt och han hyllar Apples massiva och kontinuerliga återköp som gör att ägarandelen i bolaget sakta ökar utan någon egen ny investering. För mycket av det goda kan vara…underbart, konstaterar han i senaste årsbrevet till aktieägarna.

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -