På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PriorNilsson Evolve – investerar i europeiska mikrobolag

ANNONS PriorNilsson Evolve är en aktivt förvaltad fond inriktad på europeiska mikrobolag. Detta är en kort text om varför vi som förvaltar PriorNilsson Evolve tycker att mikrobolag är en intressant exponering och hur vi arbetar när vi hittar bolag.

Varför mikrobolag?

Mikrobolag är väldigt små jämfört med storbolagen, men även jämfört med de bolag som i fondsammanhang brukar kallas småbolag. Ser man till innehaven i PriorNilsson Evolve har varje bolag en snittstorlek på 4 miljarder kronor, det kan jämföras med många småbolagsfonder där snittstorleken ligger över 20 miljarder kronor.  Mikrobolag har, tack vare sin högre genomsnittliga tillväxttakt, lyckats prestera bättre än de flesta aktieindex. Det är således ett mycket intressant univers att ha en exponering mot. Ett litet, hungrigt bolag med en låg marknadsandel kan växa snabbare än marknaden med hjälp av en nydanande produkt eller affärsmodell. Man kan även hitta bolag som är exponerande mot en nischmarknad som växer bra men där totalmarknaden fortfarande är väldigt liten och därför är svår att få en betydande exponeringen mot i större bolag.

Den typ av bolag vi letar efter i fonden Evolve är sådana som går att placera inom någon av dessa kategorier. Den viktigaste aspekten är att vi vill kunna se uthållig vinsttillväxt genom en bra position på en stadigt växande marknad eller en marknad under transformation.

Investera i fonden här

Hur hittar vi bolag?

Den sammanlagda europeiska marknaden för småbolagsaktier har vi uppskattat till ungefär 5 000–6 000 bolag. Det är enormt många. För att göra detta hanterbart använder vi oss av en process som kallas ’quantamental’: kvantitativa screeningmetoder kombinerat med fundamental analys av bolagen. På så vis kan vi snabbt koka ned cirka 6 000 bolag till närmare 200 stycken. Väl där börjar det riktiga arbetet med att titta på varje bolags specifika utveckling och marknadsexponering. Gillar vi vad vi ser börjar vi ta kontakt med bolagets ledning för att göra intervjuer och bättre förstå affärsmodellen, marknaden de verkar på och bolagets tillväxtstrategi.

Varför investera i Evolve?

Att välja vilka bolag man ska investera sina pengar i tar tid. Det tar ännu längre tid att sätta sig in i småbolag. Ytterligare mer tid att sätta sig in i mikrobolag. Och ovanpå det, några extra timmar när det handlar om europeiska mikrobolag. Vi lägger ner den tiden, varje dag.

Vårt disciplinerade arbete bygger dels på kvantitativa screeningprocesser som vi har arbetat fram. Men lejonparten av arbetet äger rum när vi väl sätter oss ned och djupdyker i bolagen. Vänder och vrider på investeringen – vad är den värd? Vad kan vi betala? Vilka är riskerna? Hur stabil är tillväxten? Vi ratar i slutändan mer än 99% av alla bolagen i vårt univers. Det handlar om att arbeta systematiskt, disciplinerat och att hushålla med sin tid. Detta gör vi också, varje dag.

Genom PriorNilsson Evolve får du tillgång till ett univers som är mycket attraktivt men svåråtkomligt. Med en kvantitativ screening kombinerad med stockpicking kommer du åt europeiska mikrobolag på ett överlägset sätt.

Investera i fonden här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -