Rapportfloden: Blandade resultat

Q3 Inhalation Sciences, Sensys, Implantica, Oncopeptides och Latvian Forest har rapporterat idag.

Inhalation Sciences, som utvecklar avancerade laboratoriesystem, redovisar ett rörelseresultat på -4,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (-3,0). Nettoresultatet låg på -4,5 miljoner kronor (-3,0). Bolagets nettoomsättning uppgick till 1,1 miljoner kronor i kvartalet (0). Orderingången var 1,0 miljoner kronor (0).

Den kliniska studien av Preciseinhale pågår och följer tidsplanen och Inhalation Sciences räknar med att kunna presentera slutresultat samt underlag för publicering av data inom de kommande månaderna, skriver vd Inhalation Sciences i delårsrapporten.

Lättade restriktioner under tredje kvartalet har för Inhalation Sciences inneburit att bolaget kunnat genomföra service och träningsbesök till kunder främst i Europa.

"Samtidigt har vi fortsatt våra dialoger med existerande och nya potentiella kunder och sett resultat i form av ett antal nya order. Detta är ett positivt utfall av diskussioner och förhandlingar som i vissa fall har pågått i över ett år. I samband med utökade sälj- och marknadsaktiviteter, så har våra utestående offerter också ökat med cirka 50 procent jämfört med samma period förra året", skriver vd.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på 22,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (5,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:01).

Nettoomsättningen uppgick till 130 miljoner kronor (132). Rörelseresultatet blev 28,2 miljoner kronor (12,9).

Orderingången under tredje kvartalet uppgick till totalt 64,2 miljoner kronor jämfört med 324 miljoner kronor under samma kvartal föregående år. Skillnaden beror främst på kontraktet i Saudiarabien värt 275 miljoner kronor som Sensys vann under tredje kvartalet 2020.

Medicinteknikbolaget Implanticas rörelseförlust minskade till 3,9 miljoner euro för årets tredje kvartal (-4,8).

Omsättningen kom in på 83.000 euro för perioden, att ställa mot 27.000 euro för motsvarande period året innan. Resultatet efter skatt blev -4,3 miljoner euro (-4,7). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till cirka 136 miljoner euro.

Latvian Forest redovisar en omsättning på 0,2 miljoner euro för det tredje kvartalet 2021 (0,1). Det operativa rörelseresultatet kom in på 0,1 miljoner euro, att jämföra med 51.700 euro för motsvarande kvartal året innan. Det bokförda värdet på bolagets anläggningstillgångar var 25,8 miljoner euro (13,4).

Nettoresultatet för kvartalet blev 4,7 miljoner euro (0,4). Noterbart är att bolaget redovisar en värdeförändring för skog om +4,6 miljoner euro (0,2), vilket alltså bidragit till majoriteten av resultatökningen.

"Värdeökningen hänförs till att bolagets styrelse har beslutat att ändra diskonteringsräntan till 6,75 procent från den tidigare antagna 7,25 procent. Beslutet har fattats mot bakgrund av att styrelsen valt att anpassa diskonteringsräntan till mera marknadsmässiga avkastningskrav bland företag som investerar i reala tillgångar. Det ledder till att tillgångarna omvärderas till ett mera aktuellt marknadsvärde. Dessutom kan värdeökningen hänföras till att bolaget förvärvat nya fastigheter, samt uppskattning av den genomsnittligt långsiktiga prisnivån på sågtimmer och massaved", skriver bolaget i rapporten.

Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -778 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (-383). Rörelseresultatet blev -339 miljoner kronor (-383). Nettoomsättningen uppgick till 54,3 miljoner kronor (0).

 Oncopeptides går vidare med ansökan till europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, avseende villkorat marknadsgodkännande för melflufen.

Det skriver bolagets nyligen återinträdde vd Jakob Lindberg i onsdagens delårsrapport.

"Vi håller en kontinuerlig dialog med myndigheten för att säkerställa att vi uppfyller alla krav för ett potentiellt godkännande och förväntar oss ett utlåtande från EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, under sommaren 2022", skriver han.

Han pekar i sitt vd-ord på att det övergripande målet i hans nya roll är att återskapa förtroendet för bolaget och dess forskning och att tre prioriteringar på kort sikt kommer att vara avgörande för bolagets framtida utveckling.

För det första kommer Oncopeptides att stärka kassan genom att lägga ned den kommersiella verksamheten, fokusera det kliniska utvecklingsprogrammet och minska organisationen.

"Vi beräknar att dessa initiativ kommer att säkra likviditeten under minst hela 2022", säger Jakob Lindberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -