På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mardrömsmånad för Gladiator

Fonder Max Mitteregger-förvaltade Gladiator backade 29 procent i oktober, en värdeutveckling som främst är konsekvensen av kraschen i forskningsbolaget Oncopeptides, framgår av en uppdatering på fondens hemsida.

Gladiator var tredje största ägare i Oncopeptides, vars slopade utveckling av preparatet Pepaxto ledde till att aktien rasade med cirka 75 procent under eftermiddagen på fredagen den 22 oktober och därefter fortsatte ned. Detta var dock inte fondens enda sorgebarn under månaden.

Så väl specialistläkemedelsbolaget Calliditas som forskningsbolaget Bioarctic var vardera ned med cirka 30 procent i månaden. Oncopeptides aktie stängde i sin tur oktober i sin helhet 90 procent ned och Gladiator gjorde under månaden fullt uttåg, vilket framgick av ett flaggningsmeddelande på tisdagen den 27 oktober.

Fondens korta positioner gick åt motsatt håll, det vill säga upp. EQT steg 24 procent samt Balder 18 procent, även de övriga korta innehaven hade en positiv utveckling förutom Assa Abloy som gick ner 2 procent på månaden.

"Vad gäller fonden korta innehav så kan man bara konstatera att marknaden inte fungerar på fundamentala fakta utan styrs av andra variabler såsom flöden, indexvikter etc. Där har jag haft fel. Ett exempel på det är fastighetssektorn som värderas till historiskt höga nivåer samt EQT som värderas väsentligt högre än sina branchkollegor i världen.", skriver Max Mitteregger i en kommentar.

Positiv bidragsgivare under månaden var läkemedelsbolaget Astra Zeneca, där Gladiator äger 450.000 aktier, till ett värde av 490 miljoner kronor.

Gladiators övriga innehav är verkstadsbolaget Atlas Copco, specialistläkemedelsbolaget Sobi, försvarskoncernen Saab, omsorgsbolaget Attendo och forskningsbolaget Camurus.

Fondförmögenheten var cirka 1,1 miljarder kronor efter avdrag för förvaltningsarvode, enligt Gladiators uppdatering.

2018 stängde Max Mitteregger Gladiator för nya insättningar med ett kapital på cirka 5 miljarder kronor. Gladiator var vid det laget ofta omskriven i finansmedier som en succéfond.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -