Stabil börsuppgång, Tele2 backar

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen något uppåt. Ericsson och Tele2 backade efter att ha rapporterat för det tredje kvartalet.

Stockholmsbörsen tog ett kliv uppåt kring lunchtid på tisdagen. Evolution fortsatte de senaste dagarnas uppgång medan telekomduon Ericsson och Tele2 backade efter att ha öppnat böckerna för det tredje kvartalet.

"Marknaderna verkar i alla fall ha tagit en paus från tidigare oro över ansträngda värderingar, högre inflation, skenande energipriser, hökaktigare centralbanker, stigande räntor, kinesisk fastighets- och energikris, mjukare tillväxtsignaler och spridning av deltavirusvarianten", skrev SEB i ett morgonbrev.

Vid 12.15-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till 2.324. Aktier för drygt 8,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var både tyska DAX och franska CAC 40 oförändrade.

I toppen av storbolagsindexet fanns Evolution som stärktes 2,8 procent. Aktien har klättrat rejält under de senaste handelsdagarna efter en sättning tidigare under månaden. Skanska letade sig också till toppskiktet efter en rekommendationshöjning från Handelsbanken. Byggaktien stärktes 2 procent.

Rapportsäsongen är nu i gång på allvar och på tisdagen var det dags för Tele2 och Ericsson att visa korten. Reaktionerna blev svala och aktierna handlades ned med 4,8 respektive 1 procent.

Ericsson levererade ett justerat rörelseresultat som var 17 procent bättre än väntat samt en justerad rörelsemarginal som var 2,8 procentenheter högre än väntat. Finanschefen Carl Mellander sade till Nyhetsbyrån Direkt att telekombolagets bedömning är att försäljningstappet i Kina under det fjärde kvartalet möjligen kan bli i samma härad som under det tredje kvartalet.

Tele2 levererade siffror som var i linje med analytikernas förväntningar. Enligt vd Kjell Johnsen väntas marknadsaktiviteten öka under innevarande kvartal. Beskeden lyckades inte glädja marknaden.

Kontraktstillverkaren Note noterade ett nytt rekordkvartal och "kraftigt" förbättrade framtidsutsikter, enligt tisdagens delårsrapport. Det tredje kvartalets resultat efter skatt var 48 miljoner kronor (28) och nettoomsättningen landade vid 685 miljoner kronor (433). Marknadens dom blev en uppgång på 18 procent.

Byggmax överträffade förhandstipsen på både omsättning och ebitda-resultat. Ökade råvarupriser kompenserades bland annat av högre konsumentpriser. Aktien föll dock 0,3 procent efter en initialt positiv reaktion.

På fastighetsfronten vållade Castellum och Kungsledens delårssiffror inga större reaktioner. Kungsleden är under uppköp av Castellum.

Aerowash klättrade 12,2 procent efter att ha kommit överens med US Aviation om en ny tidplan avseende överlåtelse av verksamheten. Aerowashs styrelse har begärt ett nytt högre pris som uppgår till 22 miljoner dollar.

Kylkoncernen Beijer Ref redovisade ett rörelseresultat om 354 miljoner kronor (342) och en rörelsemarginal på 8,2 miljoner kronor (8,9). Enligt bolaget är marginalen lägre på grund av ökade fraktkostnader, marginaltapp i samband med nedstängningar och kostnader av engångskaraktär. Aktien föll 1,1 procent.

Elbusstillverkaren Hybricon, listat på Spotlight, redovisade rörelseintäkter på 1,8 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (3,1). Vd Mårten Fuchs flaggade för att det är "en realistisk målsättning" att nå ett positiv ebitda-resultat under andra halvan av 2022. Aktien föll 7,1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -