Robin Hood, elpriset och pensionsavkastningen

Nyheter i korthet Här är tidningarnas nyheter i ett svep.

REKORDHÖGT. Elpriserna i Sverige har varit rekordhöga i juli, och särskilt i de södra delarna av landet är elen väldigt dyr. (DI-lör)

DYRARE. Ersättningar för väderrelaterade skador på fastigheter ökar hos flera försäkringsbolag. Om skadorna blir för stora riskerar kunderna att få en dyrare försäkring – eller bli helt utan. (DN-mån)

BOLÅN. Kampen om bolånekunderna är central för bankernas vinster. Marknadens två jättar, Swedbank och Handelsbanken, lyckades inte bevaka sina andelar under första halvåret. Swedbank har en marknadsandel på 23 procent men tog mindre än 16 procent av nyutlåningen, samtidigt som Handelsbanken tog 17 procent mot en marknadsandel på knappt 22 procent. (DI-lör)

DAVID OCH GOLIAT. Oro för fortsatta leveransproblem och komponentbrist slår hårt mot svenska teknikbolag. Det är tufft för mindre bolag att manövrera i skuggan av verkstadsjättarna och företagen betalar kraftiga överpriser för att få tag i rätt produkter. (DI-lör)

AVKASTNINGSKALAS. Pensionsspararna kan glädja sig åt hög avkastning under årets första halva, skriver DI:s Hans Bolander. Samtidigt delar flera pensionsbolag ut överskottskapital med höga återbäringsräntor. I toppen finns Alecta Optimal Pension som ökat 12,4 procent. (DI-lör)

Tradingappen Robinhood har fått en tuff start på börsen i USA, men det behöver inte vara ett dåligt tecken, skriver DI:s Johan Wendel. Robinhood noterades på New York-börsen i torsdag och första handelsdagen slutade med en nedgång på 8 procent. (DI-lör)

"Kina har gång på gång förstört för sina egna entreprenörer på den internationella arenan – vilket har kostat miljardbelopp för både företagen och utländska investerare", säger Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Peking, angående Pekings nedslag på kinesiska techjättar. Det är en spänning mellan ett Kina som utvecklas ekonomiskt och globalt och partistatens kontrollbehov menar han. (SVD-mån)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -