Noteringsfeber eldar på Nasdaqaktien

Kommentar Antalet börsnoteringarna fortsätter slå nya rekord och det gör även börsbolaget Nasdaqs egen aktie. Branschkollegorna har inte hängt med i Investorbolagets rally.

”Rekordveckor för noteringar på Stockholmsbörsen”, konstaterade börsoperatören Nasdaq i ett pressmeddelande tidigare i veckan och även den som följer eller jobbar med börsen på heltid börjar få svårt att hålla koll på alla nykomlingar. Bara under vecka 23 tillkom åtta bolag och vecka 24 var det tio stycken. Tillsammans handlade det om bolag med börsvärden på över 60 miljarder kronor där Vimian sticker ut med 24 miljarder, men även Revolution Race och Acast som värderades till 9 respektive 5 miljarder.

Midsommarveckan har fortsatt i samma anda med flera nya börsbolag, däribland OX2 och två nya spac-bolag i form av Creaspac och TBD30. Enbart torsdagens agenda innehöll sex nya bolag.

Nynoteringar i Sverige utgör visserligen bara en marginell del av intäkterna för operatören Nasdaq som även driver börser i övriga Norden, Baltikum och Nordamerika. Men ju fler bolag på de olika börslistorna, desto större intäktspool både vad gäller avgifter från bolagen och från aktiehandeln.

Utöver teknik och tjänster för traditionell handel med aktier och derivat har Nasdaq också framgångsrikt breddat sig in i flera olika närliggande områden de senaste åren. Förra årets förvärv av fintechbolaget Solovis, som jobbar med analysverktyg för portföljförvaltning, är ett exempel och tidigare i år slutfördes köpet av Verafin som tagit fram en mjukvara inom området finansiella brott.

Den glödheta marknaden med hög aktivitet såväl för nynoteringar som handelsvolymer och övriga tjänster har också satt avtryck i Nasdaqs egen utveckling. Intäkterna under första kvartalet steg med 21 procent och vinsten per aktie med 46 procent.  

Kursen för Nasdaq-aktien har svarat upp mot den starka underliggande utvecklingen och handlas nu på toppnivåer. Aktien är upp med 34 procent bara i år och det senaste årets uppgång är styvt 50 procent.

Nasdaq är inte ensamma om att gå bra bland branschkollegorna som driver börser och marknadsplatser runt om i världen men nästan oavsett mätperiod sticker aktien ut som bäst i klassen. I år det bara optionsbörsen CBOE som är hack i häl på Nasdaqs kursutveckling och ärkerivalen i New York, NYSE som ägs av ICE, har inte alls hängt med i rallyt.

  Kursutv. 2021 Kurstutv.1 år Kursutv. 3 år P/e 2021
Nasdaq 34% 50% 90% 26
CBOE 27% 25% 13% 22
Singapore Exch. 20% 39% 55% 26
CME Group 18% 24% 28% 32
Hong Kong Exch. 8% 44% 89% 39
Deutsche Boerse 5% -10% 28% 23
TMX Group 4% 1% 54% 20
Euronext 3% 6% 70% 19
ICE (NYSE) 1% 25% 55% 23
Bursa Malaysia -4% 11% 5% 18
London Stock Exch. -10% -3% 82% 30
Källa: Factset        

 

Uppvärderingen av Nasdaq är goda nyheter för alla som äger aktien direkt förstås men även för alla Investorägare. Bolaget tillhör de mellanstora innehaven i investmentbolaget och utgör omkring 6 procent av den noterade portföljen.

Som kuriosa innebär det även att innehavet nu är jämnstort med Ericsson. Telekomjättens vd Börje Ekholm gjorde med facit i hand en riktigt bra affär när han som dåvarande Investorchef köpte in sig i Nasdaq för drygt tio år sedan. Det senaste decenniets kursuppgång i Nasdaq summerar till mer än 660 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -