Ingen given succé köpa nykomlingar

Börskommentar Teckna i börsens nyintroduktioner, men var selektiv med att köpa aktier om du inte fick tilldelning. Det är slutsatsen när vi går igenom nyintroduktionerna på Stockholmsbörsen under 2020 och 2021.

Hemnets entré på ordinarie Stockholmsbörsen den 27 april blev en succé. För bolaget och för dem som fick tilldelning i introduktionen. För den som inte fick tilldelning utan istället köpte på introduktionsdagens stängningskurs har utvecklingen varit blekare. Aktien rusade med 54 procent på introduktionsdagen, jämfört med IPO-priset, men sedan dess har aktien bara klättrat 3 procent.

Det har visserligen bara gått några veckor sedan introduktionen för Hemnets del men deras utveckling speglar ganska väl hur det har sett ut för många av nyintroduktionerna på Stockholmsbörsens ordinarie listor under 2020 och 2021.

Placeras genomgång visat att i genomsnitt har kurserna dragit iväg med 18 procent under första dagen och det enda undantaget med fallande kurs är Nordic Paper. Hemnet sticker ut som klart bäst, följt av Cint Group och Fasadgruppen med 39 respektive 28 procents uppgång.

Kursutvecklingen har varit fortsatt positiv efter premiären i de flesta fallen men för den som inte fick tilldelning i någon av introduktionerna och istället köpte aktierna till första dagens stängningskurs är det ändå en blek avkastning, speciellt bland de senare noteringarna. Bland årets rena nyintroduktioner handlar det om en uppgång på 2 procent i snitt medan det för alla IPO:s under 2020 och 2021 landar på 10 procent. Här sticker Readly och Cint Group ut negativt och det har straffat sig att gå in efter introduktionen i båda dessa aktier.

Parallellt med nyintroduktionerna har börsen också fyllts på med flera bolag som knoppats av från moderbolaget eller som har bytt upp sig från en mindre lista. I år är det så här långt bara satelitbolaget Ovzon som kommit in den vägen och där har aktien haft en medioker start på ordinarie listan.

Totalt sett över 2020 och 2021 är dock snittuppgången för avknoppningarna och listbytarna tillsammans 43 procent, men i den siffran finns stora enskilda rörelser. Electrolux Professional som sattes på börsen av Electrolux mitt i pandemins utbrott har exempelvis gått urstarkt och detsamma gäller Cellink som bytte lista i april i fjol. Tar man bort dessa båda extremer har kursutvecklingen för den här gruppen av nykomlingar bara varit 4 procent sedan introduktionsdagen.

Allätaren som haft strategin att köpa alla nykomlingar, både IPO:s, avknoppningar och listbytare, på premiärdagen under 2020 och 2021 har kunnat räkna hem en genomsnittlig uppgång på 29 procent. Men även här är det Electrolux Professional och Cellink som räddar festen, utan dessa är uppgången bara 7 procent och det på en kraftigt positiv börs.

Slutsatsen är att det fortsätter löna sig att ha som strategi att teckna i alla nyintroduktioner, men att man måste vara selektiv med att köpa nykomlingar på premiärdagen. Får man inte tilldelning så är det bara att acceptera att man redan är tvåa på bollen och då finns ingen anledning att kasta sig in i aktien bara för att den är ny.

Sedan IPO*
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -