Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Eyeonid, Saltx, BTS och Akelius har lämna sina kvartalsrapporter.

Eyeonid, som är verksamt inom digitala säkerhetslösningar, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2021 på -8,9 miljoner kronor (-7,6). Nettoomsättningen steg till 2,4 miljoner kronor (1,0), motsvarande en intäktsökning med 137 procent.

Eyeonids vd Patrik Ugander uppger dock att tillväxten var något under hans förväntan för perioden och hänvisar till en viss negativ påverkan på affären till följd av covid-19.

"Framförallt beslutsprocessen är fortsatt längre än vad vi förväntat oss i nya affärer men även tillväxtaktiviteter hos våra kunder tar längre tid att genomföra. Den tidigare bedömningen att vi under det första kvartalet skulle se nya avtal komma på plats förskjuts något in i andra kvartalet samtidigt gör vi bedömningen att bolaget mål för 2021 kvarstår i enlighet med vad som tidigare kommunicerats", skriver han i rapporten.

Kvartalets resultatförsämring, jämfört med motsvarande period i fjol, hänvisas främst till att personalkostnaderna ökade under perioden kopplat till att bolaget har utökat antalet anställda inom sälj- och marknadsfunktionerna samtidigt har det har konverterat konsulter till anställda i bolaget med en positiv påverkan på kostnadssidan totalt.

Första kvartalet präglades främst av förvärvet av Bolder Sweden, den största affär Eyeonid har genomfört hittills.

"Ett förvärv som jag ser kommer att få stor påverkan på tillväxten i bolaget och som skapar förutsättningar för en mer diversifierad affär och en bredd som våra kunder, både befintliga och nya, kommer sätta stort värde på", skriver Patrik Ugander.

Bolagets prognos och mål för 2021 är bland annat att teckna 20 avtal för kommersiell lansering, vara kassaflödespositiva för enskild månad under det fjärde kvartalet och uppnå licensintäkter för helåret 2021 om +20 miljoner kronor.

Aktien i Eyeonid är noterad på handelsplattformen NGM Nordic MTF.

Saltx, som utvecklar patenterad energilagringsteknologi, redovisar ett rörelseresultat om -8,1 miljoner kronor (-9,2) för det första kvartalet 2021. Nettoomsättningen uppgick till 0 miljoner kronor (0,1).

Resultat per aktie blev -0:11 kronor (-0:12). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -7,8 miljoner kronor (-9,0).

BTS Group, verksamt inom strategigenomförande, redovisar ett preliminärt resultat före skatt på cirka 30 miljoner kronor för första kvartalet 2021, en ökning jämfört med 4 miljoner kronor motsvarande kvartal 2020.

Jämfört med det första kvartalet för två år sedan, 2019, motsvarar det en resultatökning om 30 procent, skriver BTS i ett pressmeddelande.

"Det preliminära utfallet för första kvartalet ska ställas mot utsikterna inför 2021 enligt vilka BTS i bokslutskommunikén för 2020 kommunicerade att resultatet kommer att vara 'väsentligt bättre än under 2020 och i linje med resultatet under 2019'", skriver bolaget.

Det preliminära rörelseresultatet, ebita, ökade cirka 40 procent till cirka 41 miljoner kronor under det första kvartalet jämfört med motsvarande period 2019.

"Bakgrunden till resultatförbättringen under det första kvartalet 2021 är en stor försäljningsökning av bolagets nya virtuella lösningar", uppger BTS.

Omsättningen under första kvartalet uppgick preliminärt till cirka 388 miljoner kronor, en ökning rensat för valutakursförändringar med 17 procent jämfört med första kvartalet 2020 och 12 procent jämfört med första kvartalet 2019.

BTS definitiva resultatet för första kvartalet 2021 kommer att publiceras den 19 maj 2021, som tidigare meddelats.

Det First North-listade bostadsfastighetsbolaget Akelius redovisar hyresintäkter på 125 miljoner euro (118) för det första kvartalet 2021.

"Hyresintäkterna för jämförbara fastigheter var stabila trots de negativa effekterna av covid-19", skriver bolaget i delårsrapporten.

Driftöverskottet blev 67 miljoner euro (63) och överskottsgraden uppgick till 53,9 procent (53,2). Rörelseresultat exklusive värdeförändringar, ebitda, blev 61 miljoner euro (55).

"Förändringen beror främst på ökade hyresintäkter som huvudsakligen beror på engångseffekter av det slopade hyrestaket i Berlin", skriver bolaget i rapporten.

Resultat före skatt ökade till 153 miljoner euro (26). Värdeutvecklingen på fastigheter och derivat påverkade resultatet positivt med 136 miljoner euro.

Vid utgången av mars uppgick fastighetsbeståndets marknadsvärde till 12.521 miljoner euro. Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 112 miljoner euro vilket motsvarar 0,9 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -