På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Rapportfloden har börjat lite försiktigt. Under fredagsmorgonen har Vitec, Öresund, Fortinova och Atrium Ljungberg rapporterat sina siffror. Dessutom har New Wave kommit med ett förhandsbesked om sin rapport.

New Wave förväntas rapportera ett väsentligt högre resultat för första kvartalet 2021 jämfört med såväl föregående år som marknadens förväntningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Baserat på analytikernas estimat offentliggörs siffrorna tidigare. Rörelseresultatet för första kvartalet ökade preliminärt till 100 miljoner kronor (-24) och nettoresultatet ökade till 68 miljoner (-37).

Omsättningen i kvartalet uppgick till 1.262 miljoner kronor (1.441) MSEK, vilket är en minskning med 12 procent och med 7 procent i lokala valutor.

Rapporten för första kvartalet presenteras i sin helhet tisdagen den 27 april.

Fastighetsbolaget Fortinova redovisar ett förvaltningsresultat på 19,7 miljoner kronor (10,4) i det brutna andra kvartalet avseende perioden december 2020 till februari 2021.

Hyresintäkterna var 51,6 miljoner kronor (32,9).

Resultatet efter skatt låg på 86,3 miljoner kronor (2,5). Årets resultat drivs upp av orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter om drygt 60 miljoner kronor.

"Efter periodens slut har Fortinova tillträtt fastigheter i Uddevalla och Varberg med ett underliggande fastighetsvärde om 127 miljoner kronor och knappt 8 miljoner kronor i hyresvärde. Kommande kvartal kommer fokus fortsatt ligga på förvärv för att nå vårt mål om att ha ett fastighetsbestånd om 5 miljarder kronor 2023", skriver Anders Johansson i vd-ordet i rapporten.

Investmentbolaget Öresund redovisar ett substansvärde vid utgången av det första kvartalet 2021 på 140 kronor per aktie.

Aktien i Öresund stängde på 139:40 kronor den 31 mars och på 151:40 i torsdags.

Större positiv påverkan på substansvärdet under det första kvartalet hade hade innehaven i Bilia, Catena Media, SEB, Storebrand, Musti Group och MaxFastigheter. Större negativ påverkan hade innehaven i NRC Group och Scandi Standard.

Resultatet efter skatt blev 661 miljoner kronor (-1.835), och resultatet per aktie uppgick till 14:55 kronor (-40:36).

Programvarubolaget Vitec redovisar en nettoomsättning om 373 miljoner kronor (309) för det första kvartalet 2021, en ökning med 21 procent.

Repetitiva intäkter uppgick till 313 miljoner kronor (253), en ökning med 24 procent, varav organiskt 7 procent.

Ebita-resultatet uppgick till 96 miljoner kronor (65) motsvarande en ebita-marginal om 26 procent (21).

Rörelseresultat blev 56 miljoner kronor (32) motsvarande en rörelsemarginal om 15 procent (10).

Vinst per aktie före utspädning uppgick till 1:21 kronor (0:67).

Vitecs kassaflöde från den löpande verksamheten var 310 miljoner kronor (233)

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg redovisar ett förvaltningsresultat på 311 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Väntat var 283 miljoner, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.

Hyresintäkterna uppgick till 572 miljoner kronor. Det kan jämföras med förväntade 560 miljoner.

Driftsöverskottet blev 377 miljonerkronor. Här hade analytikerna räknat med 374 miljoner kronor.

De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter uppgick till 167 miljoner kronor i det gångna kvartalet (-1.486) och nettoresultatet till 552 miljoner kronor, det sistnämnda fallet var 226 miljoner kronor förväntat.

Efterfrågan på fastigheter är fortsatt god och det låga utbudet på bostadsmarknaden har inneburit bra takt för Atrium Ljungbergs bostadsaffär.

Det skriver fastighetsbolagets vd Annica Ånäs i rapporten för det första kvartalet 2020.

"Efterfrågan på fastigheter är fortsatt god och vi har under kvartalet sänkt avkastningskraven på några kontors- och projektfastigheter", skriver Annica Ånäs.

Bolaget har även sett en större aktivitet på uthyrningssidan vilket har resulterat i "en hel del affärer", enligt vd:n.

Region Stockholm har dock valt att lämna sina drygt 7.000 kvadratmeter i Hagastaden, vilket enligt Annica Ånäs kommer att påverka bolagets nettouthyrning. Samtidigt har Domstolsverket utökat ytan i Sickla med 2.000 kvadratmeter.

Förvaltningsresultatet i perioden var på tusenlappen i nivå med föregående år, 311 miljoner kronor. Analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat sig ett något lägre resultat, 283 miljoner kronor.

"…påverkan av försäljningen av Farsta Centrum vägs upp av några engångseffekter", skriver Annica Ånäs.

Beträffande pandemieffekter har bolaget lämnat tillfälliga hyresrabatter om 4 miljoner kronor och hyresintäkterna var 1,8 procent lägre än samma period föregående år.

Uthyrningsgraden var 91 procent (92).

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -