På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Techfesten, Google-skatt och storblankarens miss

Nyheter i korthet Här är tidningarnas nyheter i ett svep.

KAN BLI HACK. Industrivärdens vd Helena Stjernholm varnar för bakslag på aktiemarknaden till följd av en stegrande komponentbrist. "Det finns orosmoment som kan komma att innebära sättningar eller hack i kurvan", säger hon. (DI lör)

USA:S BILJÄTTAR TVINGAS STÄNGA. USA:s fordonsjättar tvingas kapa mer produktion på grund av brist på halvledarkomponenter. Årets försäljning kommer att hämmas enligt experter, trots att efterfrågan på bilar stiger snabbt i USA. (DI lör)

TRUSTLY NÄRMARE. Betalbolaget Trustly närmar sig en notering på Stockholmsbörsen med stormsteg. Värdet i den privata miljön uppgår nu till 39 miljarder kronor, men huvudägaren Nordic Capital har ambitioner om att få ut ett betydligt högre pris än så. (DI lör)

LEDER NÄTHANDEL. Icas vd Per Strömberg är trygg med att Ica fortsätter växa snabbare än marknaden inom näthandel. "Vi är en tydlig marknadsledare inom näthandel. Ibland när man läser artiklar får man intrycket av att Mathem är det, men tittar man på landet som helhet är Ica den tydliga marknadsledaren och den aktör som växer klart snabbast tillsammans med Axfood", säger han. (DI mån)

KÖP ÅF-PÖYRY. När hela världen ställer om till hållbarhet behöver bolagen hjälp. Det gynnar ÅF Pöyry, som redo för nya förvärv. Aktien har mer att ge, anser DI som rekommenderar köp och ser en uppsida på 20 procent. (DI mån)

SENA PROBLEM. Konkurserna fortsätter att minska trots djup kris i flera branscher, men risken är överhängande att bolag skjuter problemen framför sig. (DI lör)

GRYENDE OPTIMISM. Den senaste tidens signaler om högre tempo i vaccineringen har snabbt skapat optimism i utsatta krisbranscher som tror att sommaren kan bli en räddning. (SvD lör)

VOLVO CARS-CHEFEN. När pandemin är över blir mycket som vanligt, men inget som förr, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en intervju i DI. Han ser ett bakslag för globaliseringen men också en chans till grön omställning. (DI mån)

GOOGLE-SKATT. Biden-administrationen lägger fram en plan där techjättar som exempelvis Google, Facebook och Amazon kan tvingas betala mer skatt i länder som Sverige. (SvD lör)

SANNINGENS MINUT. Sanningens minus är nära för Oncopeptides cancerläkemedel. Övergripande resultat från Oceanstudien presenteras under andra kvartalet och följs upp under hösten. Vid ett klart bättre resultat än läkemedlet Pomalyst är det bara att kavla upp ärmarna, blunda och köpa. (DI mån)

STORBLANKARE TAPPAR IGEN. Melvin Capital, som i januari kölhalades i aktieforum för att blanka Gamestop, rapporterar ännu en förlustmånad. Därmed har hedgefonden tappat nästan hälften av sitt kapital under första kvartalet, enligt Bloomberg. (DI mån)

PROBLEMLÖSARE. Med det skarpa läget på energimarknaden just nu ansöker Uppsalabolaget Ngenic om notering på First North. Ngenics lösning handlar om att stänga av framför allt uppvärmning under korta tider när belastningen i nätet är hög. (DI mån)

PÅ VÄG. Flera av Sveriges stora techsuccéer är på väg mot börsen och värderingarna är rekordhöga. Men frågan är om de hinner noteras innan festen tar slut. (SVD lör)

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -