På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stark börs, Skanska och Autoliv vinnare

Börsen Stockholmsbörsen handlades till stigande kurser vid lunchtid på måndagen då investerarna satte sin tilltro till en ekonomisk återhämtning efter pandemin.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid klockan 12.20 upp 1,3 procent till nivån 2.075. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på knappt 8 miljarder kronor. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad med en oregelbunden tendens i London medan Parisbörsen steg något. Mest lik utveckling som i Stockholm hade Frankfurtbörsen.

"Hopp om en stark återhämtning blandat med oro för inflation och rapporter om ökad virusspridning på olika håll i världen talar för fortsatt volatila marknader", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Bland måndagens vinnare fanns Autoliv som avancerade strax under 4 procent följt av Skanska med en uppgång på drygt 3 procent.

Måndagens omsättningsliga toppades av Evolution Gaming. Aktien backade med drygt en halv procent. Sinch och Embracer sjönk med över 1 respektive drygt 2 procent. Gemensamt för de tre nämnda bolagen var att de utökade nedgången efter fredagens börsfall, där inte minst tillväxtbolag med höga p/e-tal hade det tufft.

Expression Biotech steg med 23 procent. Danska Bavarian Nordic har presenterat vad som beskrivs som lovande prekliniska data för en ny vaccinkandidat mot covid-19. Dessutom har ansökan om klinisk studie godkänts. ABNCoV2 är resultatet av ett samarbete mellan Expression Biotech och Adaptvac tillsammans med konsortiet Prevent-nCoV, där Bavarian Nordic har en exklusiv global licens.

Arcane Crypto klättrade nästan 10 procent efter att styrelseledamot Kristian Kierkegaard köpt sina första aktier i bolaget.

Medicinteknikbolaget Implanticas produkt Refluxstop kommer att lanseras i Sverige med ersättning av offentlig sjukvård. Aktien adderade över 6 procent.

Forskningsbolaget Combigene sjönk 19 procent. Bolaget aviserade planer på att göra en fullt garanterad företrädesemission på 75 miljoner kronor.

Ett annat forskningsbolag som hade det motigt var Sprint Bioscience, med en nedgång på 12 procent. Bolagets partner för läkemedelsprojektet Petra01, Ravenna Pharmaceuticals, har sålt projektet till det USA-baserade cancerläkemedelsföretaget Hibercell.

Enad Global 7 steg 4 procent till 88 kronor. Redeye har höjt sin värdering för gamingbolaget från 90 till 120 kronor per aktie.

Verkstadsbolaget Trelleborg steg cirka 2,5 procent med stöd av en köprekommendation från Dagens Industri. Jordbrukssegmentet har vaknat till liv och Trelleborg har städat klart, enligt tidningen.

Börsveckan sätter köpråd på Dedicare, Malmbergs och Elos Medtech men råder till att sälja Inzile. Köprådsaktierna steg från knappt 4 till drygt 6 procent medan Inzile föll över 6 procent.

Gamingbolaget Paradox sjönk 3 procent, trots en köprekommendation av Affärsvärlden i spåren av att aktien har rasat efter sitt bokslut.

Gas- och oljeprospekteringsbolaget Igrene föll med 15 procent. Bergsstaten har avvisat bolagets ansökan om bearbetningskoncession för utvinning av naturgas inom Morafältet i Siljansringen.

Graf: OMXS30 måndagen den 8 mars

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -