På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vinnaraktierna på fjolårets ESG-flöden

Fondkommentar Det var rekordkapitalflöden till ESG-fonder under fjolåret. Det visar en rapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Kapitalinflöden på 255 miljarder dollar letade sig till 2 500 olika typer av ESG-fonder globalt. 1 867 ESG-aktiefonder tog hela 76 procent av kapitalflödet, vilket motsvarar 194 miljarder dollar. Att investerarna har ESG-fokus är tydligt, vanliga globalaktiefonder hade utflöden på 186 miljarder dollar.

Europa har ledartröjan när det kommer till ESG. Av totalt 141 nylanserade ESG-fonder var 70 procent europeiska. Antal nylanserade ESG-fonder under fjolåret var rekordhögt, under 2019 lanserades 80 nya fonder.

Årets januariinflöden till ESG-fonder är 50 procent högre än januari i fjol och landade på hela 24 miljarder dollar. ESG-trenden är stark och BofA Securities spår att den snarare stärks än mattas av.

Investmentbanken har valt att studera avkastningen för ESG-aktieindex och motsvarande aktieindex utan ESG-filter.

På global basis har 65 procent av ESG-indexen haft högre avkastning än motsvarande index utan ESG. Den bästa regionen var Europa där ESG-indexen i genomsnitt överavkastade 4 procentenheter mer.

De bästa sektorerna för ESG-klassade bolag var inom allmännyttiga bolag, industrisektorn och teknik. Drivkraften till den höga avkastningen var E-faktorn, Environment. Här har investerar kollektivet belönat bolagen med en allt högre värdering.

Det är tydligt att de bolag med allra högst avkastning gynnades då de är verksamma inom områden som minskade utsläpp, effektivare sophantering, förnybar energi och andra typer av energibesparande lösningar.

I en ägaranalys är det tydligt att ESG-fonderna föredrar att övervika och investera mer inom i allmännyttiga bolag, industrisektorn, tekniksektor och råvarusektorn. Och man föredrar bolag av hög kvalitet.

De mest populära ESG-aktierna som överviktats av ESG-fonderna hade under 2020 en överavkastning på hela 13 procent under fjolåret jämfört med de mest underviktade aktierna. Vi hittar inga svenska bolag bland de mest populära ESG-aktierna, men väl ett antal danska. Den danska vindkrafttillverkaren Vestas är klart populärast, följt av franska energilösningsspecialisten Schneider Electric och danska Örsted, ett energibolag som transformerats om till förnybar energi genom vindkraft.

Den höga överavkastningen för de 50 populäraste ESG-aktierna har en baksida. Värderingen har skjutit i höjden. De 50 populäraste ESG-aktierna värderas idag 33 procent högre än aktiemarknadens snitt.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -