På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen på minus, Sandvik stiger

Börsen Stockholmsbörsen gick ned i fredagens inledande handel, i linje med trenden på börserna i Asien och i övriga Europa.

Bankerna, Boliden och Alfa Laval tyngde Stockholms storbolagsindex i öppningen. Sandvik fortsatte däremot uppåt och Avanza rekylerade upp, efter en rapporttyngd torsdag.

Vid 9.45-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 0,5 procent till 1.978. Bland de ledande Europabörserna hade tyska DAX-index samtidigt gått ned 0,8 procent och franska CAC40 noterades 0,9 procent lägre.

USA-terminerna var samtidigt ned 0,4-0,7 procent.

OMXS 30-indexet tyngdes av Boliden, SCA och Alfa Laval som samtliga noterade kring -1,5 procent. Handelsbanken och Nordea gick samtidigt ned 1 procent vardera.

Sandvik var däremot en vinnare bland storbolagen, med en uppgång på 0,8 procent efter att ha stigit 0,1 procent på rapportdagen på torsdagen.

Ericsson handlades i stort sett oförändrat. Nordea har uppgraderat till köp med en riktkurs på 115 kronor.

Även ABB och Hexagon gick något bättre än marknaden och visade uppgångar på 0,1 procent vardera. Tyska Siemens släppte på torsdagskvällen preliminära resultat, för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021, som var "avsevärt högre än analytikerkonsensus".

Fastighetsbolaget Castellum handlades upp 1,4 procent efter att ha redovisat ett förvaltningsresultat på 792 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020. Väntat var 784 miljoner, enligt Infronts sammanställning av tio analytikers estimat. En utdelning om 6:90 kronor per aktie föreslås för helåret 2020. Väntat var en utdelning på 6:73 kronor.

Nätbanken Avanza rekylerade upp 2,3 procent. Kepler Cheuvreux har höjt till köp efter torsdagens rapport.

Elfordonsutvecklaren Inzile sjönk 7 procent till 50:80 kronor, efter att ha genomfört en riktad nyemission om cirka 127 miljoner kronor med en teckningskurs om 49 kronor.

Även Nextcell Pharma har genomfört en riktad nyemission, till Polski Bank Komórek Macierzystych, PBKM, som tillför Nextcell 4,3 miljoner kronor. Teckningskursen i emissionen var 15 kronor per aktie och aktien handlades upp 2,4 procent till 17:40 kronor.

Electrolux Professional backade 3,8 procent. SEB Equities har sänkt aktien till sälj från tidigare behåll.

Fabege, som har nedgraderats till sälj från behåll hos Danske Bank, tyngdes i sin tur 1,4 procent.

Specialfettstillverkaren AAK handlades däremot upp 1,5 procent till 160 kronor. DNB Markets har inlett bevakning av AAK med en köprekommendation och en riktkurs på 190 kronor.

Kindred gick upp 2 procent och Kambi steg 1,3 procent sedan Pareto dragit upp riktkurserna för de båda aktierna.

Embracer handlades 2,1 procent högre till 207 kronor efter att Carnegie höjt riktkursen till 250 kronor.

Graf över OMXS30 index under fredagens öppning:

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -