På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Årets bästa aktier i S&P 500 index

Marknadskommentar Det dominerande amerikanska S&P 500 index har i år knappt avkastat 17 procent i lokal valuta. Men det finns en handfull bolag som är kursdubblare.

Det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 index som innehåller gräddan av de 500 mest handlade och största bolagen på de amerikanska börserna har haft ett svängigt år.

När det var som mörkast i mars var S&P 500 index ner hela 30 procent. Det ser ut att landa på närmare 17 procents uppgång inklusive utdelningar, vilket är betydligt högre än snittavkastningen de senaste 20 åren på 8,3 procent.

Totalt hittar vi 15 aktier som stigit minst 88 procent varav 9 har dubblat sitt värde. Högsta avkastning har Tesla på hela 691 procent. Men det är en sanning med modifikation då Tesla kom in i indexet så sent som fredag den 21 december.

Det är tydligt att de flesta aktierna bland de med högst avkastning är coronavinnare som gynnats av ökad e-handel och hemmajobbande.

Den amerikanska nätverk/e-handlaren Etsy med bas i New York, har stigit hela 330 procent och intar platsen efter Tesla.

Carrier Global som tillverkar värme, ventilation och luftkonditioneringssystem har stigit över 200 procent. Carrier Global särnoterades den 3 april i år från United Technologies och verkar ha gynnats av årets starka hållbarhetstrend.

Den digitala betalningsspecialisten PayPal, och Service Now som har molntjänstprodukter inom arbetsflöden, är klara coranavinnare på ökad e-handel och hemmajobbande. Idexx Laboratiories som vi hittar högt upp bland årets vinnare är stora inom veterinärutrustning. De har helt klart gynnats av den kraftig ökade husdjurtrenden som är en annan coronavinnare i år.

West Pharmaceutical Services som tillverkar förpackningar och system för läkemedelsleveranser har stigit mycket på massproduktionen av vaccin.

Bästa FAANG-aktie är Apple, världens största bolag mätt i börsvärde. Aktien hamnar precis utanför topp 15 aktierna. Apple har stigit närmare 80 procent i år. Amazon som växer så det knakar inom både e-handel och molntjänster, har belönats med 72 procents ökning av börsvärdet i år.

Netflix är tredje bästa FAANG-aktie som gynnats av en ökad mediakonsumtion när biograferna varit stängda. Aktien har stigit hela 58 procent.

Facebook och Alphabet har sämst avkastning i år, båda har stigit runt 30 procent. Båda bolagen har haft det lite kämpigt med diverse hot om stämningar för marknadsdominans inom internet- annonsering.

Microsoft hör inte till de hyllade FAANG-aktierna, men fortsätter att ständigt överavkasta mot S&P 500 index. I år är uppgången drygt 40 procent och Microsoft har både spelkonsoler, molntjänster och inte minst videokonferenssystemet Teams som har haft en stor efterfrågan i år. Årets uppgång gör att bolaget befäster sin plats som världens näst största mätt i börsvärde på 1 680 miljarder dollar.

De största förlorarna i S&P 500 index är flera coronaförlorare. I den absoluta botten hittar vi två kryssningsrederibolag. Carnival Corporation och Norweigan Cruise Line Holding har tappat 59 respektive 58 procent när kryssningsfartygen ligger i hamn och verksamheten går på sparlåga. Flygbolag och oljebolag är andra stora förlorare i år. Sämsta flygbolagsaktie är United Airlines som backat 51 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -