Börsen backar, H&M och Astra tynger

Börsen Stockholmsbörsen steg i tisdagens inledande handel, men vid lunchtid vändes den positiva riktningen i en mer oregelbunden tendens. Flera industribolag gick hyggligt medan andra sektorer hade det motigare.

Bland storbolagen har H&M lagt fram försäljningssiffror för årets fjärde kvartal, samtidigt som den budvåg som inleddes på måndagen har fortsatt på tisdagen om än i lite mildare takt.

Storbolagsindexet OMXS30 hade omkring klockan 12.50 sjunkit 0,2 procent till 1.886 och aktier för 8,6 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

På kontinenten gick flera av de ledande börserna något bättre än Stockholm – tyska DAX var upp 0,7 procent och franska CAC 40 steg 0,2 procent.

Bland de svenska storbolagen låg SSAB i topp med en uppgång på 5,8 procent. Stålbolaget kan tänkas ha fått medvind från att bolagets sektorkollega, finska Outokumpu, höjt sin prognos för det fjärde kvartalet.

Bra gick det även för Securitas som steg 1,4 procent, samt Kinnevik som handlades upp 1,6 procent. För Securitas hjälpte en höjd rekommendation av UBS, som höjt säkerhetsbolaget hela vägen från sälj till köp. Riktkursen höjdes också, från 110 till 165 kronor.

På minussidan fanns modejätten H&M som bjöd på försäljningssiffror som visade på en minskning om 10 procent i lokal valuta för det fjärde kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret, jämfört med motsvarande kvartal i fjol då försäljningstillväxten var +5 procent. Väntat, enligt Infronts sammanställning, var en försäljningsminskning på 11,4 procent. Aktien backade 3,1 procent och sågs därmed i botten av OMXS30.

På minussidan fanns också Astra Zeneca, som kämpade vidare efter måndagens nedgång, då det blivit känt att Astra köper specialistläkemedelsbolaget Alexion till en avsevärd premie, enligt flera analytiker. Aktien backade 2 procent.

Även Swedish Match tappade 2 procent.

Swedbank fanns också bland förlorarna med en nedgång på 1,3 procent sedan Morgan Stanley sänkt sin rekommendation för banken till jämvikt.

Volvokoncernen, Daimler, Iveco, OMV och Shell har avtalat om att arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för införandet av vätgaslastbilar i stor skala i Europa under projektet H2Accelerate. Volvo stärktes 1 procent.

NGM-bolaget Light Air, som utvecklar och säljer luftrenare, klättrade 22 procent sedan bolaget meddelat ett testprojekt om coronavirus i samarbete med ett europeiskt forskningsinstitut. Testerna ska visa om det svenska bolagets Ion Flow-teknologi även förhindrar kontakt- och luftburen smittspridning av covid-19.

M2 Asset Management, som ägs av fastighetsmannen Rutger Arnhult, har lämnat ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Corem Property. Budet är 18:60 kronor för varje stamaktie av serie A respektive serie B och 322 kronor för varje preferensaktie. Corems B-aktie noterades ned 0,3 procent till kursen 19:30 kronor.

Forskningsbolaget Pledpharma meddelar ett negativt resultat i den i förtid avslutade fas 3-studien med läkemedelskandidaten Pledox vid förebyggande av nervskador i samband med cellgiftsbehandlingar. I april meddelade Pledpharma att det beslutat att stänga studieprogrammet Polar med läkemedelskandidaten Pledox, varpå aktien föll brant. Detta gjordes mot bakgrund av att den oberoende kommittén DSMB observerat ett antal allvarliga allergiska reaktioner efter upprepad dosering, något som satte press på aktien redan i mars i år. Aktien föll 5,8 procent.

Chris Hogue, vice vd för oljebolaget IPC, har sålt 200.000 aktier i bolaget till kursen 19:20 kronor. Affärens värde är därmed omkring 3,8 miljoner kronor. Marknaden svarade med att handla ned aktien 3,9 procent.

På rekommendationsfronten lyfte Biovica 20 procent till 54 kronor sedan Pareto Securities inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 103 kronor.

Informationstjänsteföretaget Karnov avancerade 6,3 procent till 57:40 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen för bolaget till 65 kronor (60) med upprepad köprekommendation.

OMXS30 tisdagen den 15 december

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -