Rapportfloden: Blandade resultat

Q3 Bahnhof, Ferroamp, Spago, Medivir, Bublar, Ortivus, Moberg Pharma, Storytel, Starbreeze, Irras, NCAB, Lundin Gold och Next Biometrics finns bland bolagen som har offentliggjort sina kvartalssiffror.

Internetoperatören Bahnhof redovisar ett resultat efter skatt på 33,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (30,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:31 kronor (0:29). Nettoomsättningen uppgick till 367 miljoner kronor (183) och rörelseresultatet blev 42,2 miljoner kronor (38,6).

För helåret 2020 står bolaget också fast vid sin prognos om en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebit) på 180 miljoner kronor.

Organoclick, som handlas på First North, hade under tredje kvartalet en god utveckling inom alla sina affärsområden, skriver miljöteknikföretaget i delårsrapporten.

Nettoomsättningen växte med 28 procent till 19,9 miljoner kronor (15,6). Bruttomarginalen ökade till 40,5 procent (35,6), drivet av en förändrad produktmix, enligt Organoclick i delårsrapporten.

Rörelseresultatet på ebitda-nivå var -1,8 miljoner kronor (-2,1) och nettoresultatet -5,6 miljoner kronor (-5,8). Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 3,4 (1,8) miljoner kronor i kvartalet. Fjärde kvartalets försäljning har startat bra inom alla Organoclicks produktsegment, enligt vd Mårten Helleberg.

"Fokus är inriktat på våra nonwovenprojekt men även ökad försäljning och effektivare produktion inom våra andra affärsområden", skriver vd.

First North-listade Ferroamp hade en nettoomsättning på 22,5 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2020 (11,1). Resultat efter finansiella poster uppgick till -7,0 miljoner kronor (-5,4).

"Omsättningsmässigt levererar vi det bästa kvartalet någonsin och lägger en fortsatt god grund för vår tillväxtresa. Vi har en god fakturering kopplat till solelsystem där vår nya generation av solsträngsoptimerare, SSO gen 2, bidrager till vår möjlighet att växa. Med början i augusti levererar vi SSO gen 2 i volym till kund efter en period av utmaningar till följd av Covid19", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Ferroamp pekar även på att bolaget ser vi en del tecken på avmattning under hösten avseende utbyggnaden av solelsystem och anläggningar för mindre fastigheter speciellt.

"Denna avmattning bedöms till stor del bero på att tidigare stöd för utbyggnad av solel till mindre fastigheter avvecklades i början av juli och avvaktan på att nya stödsystem skall införas vid årsskiftet", skriver bolaget.

Spotlight-listade Spago Nanomedical, som är ett nanomedicinbolag som utvecklar produkter för diagnostik och behandling av livshotande sjukdomar, redovisar ett resultat för det tredje kvartalet på -4,5 miljoner kronor (-5,1).

Rörelsens kostnader för kvartalet uppgick till -6,0 miljoner kronor (-11,9). Likvida medel för bolaget uppgick vid utgången av kvartalet till 35,7 miljoner kronor (23,0).

"Den viktigaste händelsen under kvartalet var att vi utsåg SN201 till produktkandidat i Tumorad-projektet. Detta gjordes baserat på starka prekliniska data som pekar på att SN201 har förutsättningar att fylla ett stort kliniskt behov som behandling av olika typer aggressiv och spridd cancer, däribland stora indikationer såsom bröstcancer och kolorektalcancer", säger vd Mats Hansen.

SN201 verkar genom införandet av en radioaktiv isotop till cancertumörer inne i kroppen. Strålningen koncentreras på ett sätt som ska motverka cancern och samtidigt minimera biverkningar på andra organ. Principen öppnar möjligheter för att behandla aggressiva tumörer som inte svarar på annan behandling.

"Tumorad minskar tumörtillväxt och förlänger signifikant överlevnaden i en etablerad preklinisk modell för aggressiv bröstcancer. Baserat på detta och tidigare framsteg i projektet utsågs SN201 till produktkandidat och förberedelser för prekliniska säkerhetstester inför patientstudier inleddes", skriver bolaget.

Rekryteringen av patienter till Spagopix-01-studien har ökat efter sommaren. Läget är fortsatt osäkert men bedömningen är att fas 1-studien kommer att kunna slutföras med nuvarande kliniker. Den andra dosgruppen är fullrekryterad och interimsanalys av säkerhetsdata och MR-bilder pågår inför möte med studiens säkerhetskommitté.

"Vi återkommer inom kort med mer information både om säkerhet och bilder när resultaten från den andra dosgruppen har utvärderats. Huvudsyftet med studien är att dokumentera säkerhet, men vi har redan nu indikation på kliniskt intressanta MR-bilder vid bröstcancer och har som bifynd noterat oväntad god kontrast i bukspottskörteln. Även om detta inte är något vi tidigare har fokuserat på, utvärderar vi om det är av intresse för framtida partnerdiskussioner", säger vd Mats Hansen.

Specialistläkemedelsbolaget Medivir redovisar ett ebitda-resultat på +5,2 miljoner kronor (-22,0) för det tredje kvartalet 2020. Resultatförbättringen avser främst resultateffekt av omförhandlat hyresavtal samt lägre övriga externa kostnader. Nettoomsättningen uppgick till 1,1 miljoner kronor (1,7).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -17,1 miljoner kronor (-31,8) och de likvida medlen uppgick vid periodens utgång till 82,7 miljoner kronor (159).

Medivirs nytillträdda vd Yilmaz Mahshid skriver i vd-ordet att det är bolagets "egenutvecklade och helägda läkemedelskandidat mot cancer i levern, Miv-818, som står i fokus".

Den pågående fas 1b-studien med läkemedelskandidaten miv-818 har löpt enligt plan. Samtidigt noterar Yilmaz Mahshid att pandemin åter har tagit fart och att detta "kan naturligtvis påverka vår tidplan för studien".

För Medivirs övriga projekt - remetinostat, birinapant och Miv-711 söker bolaget samarbetspartners.

Bioteknikbolaget Peptonic Medical, som är listat på Spotlight Market, redovisar ett resultat efter skatt på -7,3 miljoner kronor (-4,8) för det tredje kvartalet. Rörelseresultatet var -7,3 miljoner kronor (-4,1). Omsättningen låg på 9,3 miljoner kronor (1,5). Bolaget förvärvade Lune tidigare under året, något som lyfter omsättningen under perioden.

First North-listade Bublar, verksamt inom XR-teknik (extended reality), redovisar ett resultat efter skatt på -30,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-15,8). Resultat före avskrivningar, ebitda, blev -15,1 miljoner kronor (-7,0).

Nettoomsättningen uppgick till 48,4 miljoner kronor (4,0). Ökningen förklaras av att Goodbye Kansas, som konsolideras 1 maj, hade en nettoomsättning på 46,1 miljoner kronor.

"Vi ser en fortsatt stabil utveckling i önskad riktning av den turn-around som pågår i Goodbye Kansas, som ökade omsättningen med 85% hittills i år, och en fortsatt stark utveckling i affärsområdet Shop, som fördubblat licensintäkterna jämfört med föregående år. Resultatet för koncernen i juli och augusti är säsongsmässigt svagt. Efter perioden ser vi en vändning i utvecklingen för segmentet Work med hög aktivitet på införsäljningen", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Bublar fortsätter mjuklanseringen på flera marknader för Otherworld Heroes.

"Vi kämpar mot rådande pandemi vilket gör att det tar längre tid att få tillförlitliga data från testerna. Vi har också identifierat ett antal förbättringar som ska göras innan kommersiell lansering. Sammantaget gör detta att vi beslutat att skjuta den kommersiella lanseringen in på det nya året", skriver bolaget.

För Bublars andra spelproduktion, Hello Kitty AR: Kawaii World, förbereder bolaget tillsammans med Sanrio för kommersiell lansering, vilken planeras till nästa sommar.

Medicinteknikbolaget Ortivus redovisar ett resultat efter skatt på 1,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-3,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:03 kronor (-0:09).

Nettoomsättningen uppgick till 25,4 miljoner kronor (10,4), vilket speglar en ökning om 144 procent. Rörelseresultatet inklusive jämförelsestörande poster blev 1,2 miljoner kronor (-3,3). Ebitda-resultatet, inklusive jämförelsestörande poster, uppgick till 2,0 miljoner kronor (-1,6).

Spotlight-noterade Bioextrax, ett företag som är verksamt inom industriell bioteknik, redovisar ett rörelseresultat på -1,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet (-0,7).

Bioextrax hade ingen nettoomsättning i tredje kvartalet men övriga rörelseintäkter uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,2).

Under kvartalet erhöll Bioextrax ett "decision to grant" från europeiska patentverket EPO avseende patent på teknologi för att extrahera bioplasten PHA (polyhydroxyalkanoater) från PHA-producerande bakterier. Patentet kommer vara giltigt till 2035. Efter kvartalet har ett flertal utvärderingsavtal med större globala bolag inletts inom kosmetika samt djurfoder samt med ett globalt teknikbolag avseende bioplasten PHA.

"Påverkan på bolaget av covid-19-utbrottet har varit liten. Förvisso har pandemin inneburit att laboratorierna hos en del av bolagets potentiella kunder har stått stilla, och en del projekt därmed har dragit ut på tiden, men Bioextrax styrelse bedömer att påverkan på bolagets framtida finansiella utveckling kommer att vara begränsad", skriver bolaget.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma redovisar ett resultat efter skatt för kvarvarande verksamheter på -4,7 miljoner kronor för det femte kvartalet 2020 (+2,9) i det brutna och förlängda räkenskapsåret 2019/2020. Resultatet per aktie uppgick till -0:25 kronor (+0:26).

Medräknat avvecklad verksamhet var resultatet efter skatt för det femte kvartalet -4,7 miljoner kronor (+564). I februari 2019 ingick Moberg Pharma ett avtal om att avyttra den kommersiella verksamheten för 155 miljoner dollar. Avyttringen resulterade i en reavinst om 556 miljoner kronor efter transaktionskostnader.

Nettoomsättningen för femte kvartalet uppgick till 0 miljoner kronor (15,6). Rörelseresultatet blev -5,2 miljoner kronor (+5,0).

Moberg Pharma använder perioden januari till mars 2019 som jämförelsekvartal. För perioden juli till september 2019 var omsättningen 50,5 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på +15,4 miljoner kronor.

Ljudboksföretaget Storytel redovisar ett resultat efter skatt på -24 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-76). Ebitda-resultatet uppgick till 7 miljoner kronor (-66). Nettoomsättningen uppgick till 609 miljoner kronor (491).

I oktober meddelade Storytel att bolaget hade 1.360.300 betalande abonnenter i genomsnitt under det tredje kvartalet, en ökning med 103.300 kunder jämfört med andra kvartalet 2020 och högre än bolagets prognos på 1.345.000 betalande kunder. Dessa preliminära siffror överensstämmer även med siffrorna i tredjekvartalsrapporten.

Även streamingintäkterna för det tredje kvartalet kom in i linje med tidigare siffror som bolaget gett. Dessa kom in på 490 miljoner kronor, jämfört med 484 miljoner kronor som prognostiserats av bolaget. Årlig intäktstillväxt uppgick därmed till 23 procent.

Storytel räknar med att streamingintäkterna för det fjärde kvartalet kommer att uppgå till cirka 500 miljoner kronor, en ökning om 25 procent jämfört med samma period föregående år, samt att antalet betalande prenumeranter uppgår till 1.435.000 i snitt för kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Det motsvarar en tillväxt om 41 procent på årsbasis.

För helåret väntas streamingintäkterna fortsatt uppgå till 1,9 miljarder kronor. Även prognosen för intäkttillväxten upprepas, som är på 32 procent för helåret 2020.

Bolaget behåller den tidigare prognosen att antalet abonnenter kommer att vara 1,5 miljoner fler vid utgången av 2020 jämfört med 2019.

Prognosen för en negativ ebitda-marginal för helåret i spannet 1-5 procent bibehålls också.

Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott och som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -4,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-6,4).

Nettoomsättningen under perioden var 1,1 miljoner kronor (0,2). Kassaflödet från den löpande verksamheten landade på -3,4 miljoner kronor (-6,7).

Medicinteknikbolaget Irras redovisar ett resultat efter skatt på -31,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-35,7). Resultatet per aktie uppgick till -0:47 kronor (-1:24). Rörelseresultatet blev -31 miljoner kronor (-35,9). Nettoomsättningen uppgick till 2,1 miljoner kronor (0,9).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -30,1 miljoner kronor (-37,8).De likvida medlen var vid periodens utgång 170 miljoner kronor (63,3).

Gamingbolaget Starbreeze redovisar ett rörelseresultat (ebitda) på 11,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-10,9). Nettoomsättningen uppgick till 32,1 miljoner kronor (21,1).

"Den positiva utvecklingen fortsatte under det tredje kvartalet, ett kvartal som har karaktäriserats av god efterfrågan på PAYDAY 2 /…/ Sammantaget är vår bedömning att utvecklingskapitalet nu är tillräckligt för att utveckla PAYDAY fram till slutet av 2021. Samtidigt möjliggör det för oss att, på bästa möjliga vis, kunna slutföra ett förlagsavtal för PAYDAY 3", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Starbreeze har licensierat ut sitt varumärke Geminose, inklusive distributionsrätten till relaterade spel, framgår det av delårsrapporten.

"Bolaget har vid en eventuell framtida lansering rätt till intäkter baserat på de intäkter som varumärket genererar", skriver Starbreeze.

Starbreeze köpte 2014 den Los Angeles-baserade studion Geminose, som också hade ett IP (varumärke) med samma namn, för 7 miljoner dollar. Lanseringen var ursprungligen tänkt att ske 2016, men blev inte av. Hösten 2017 meddelades att Geminose skulle lanseras exklusivt för Nintendo Switch och sedan dess har det varit tyst om spelet.

NCAB, som säljer mönsterkort, redovisar ett resultat efter skatt på 31,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (38,5). Rörelseresultatet blev 47,2 miljoner kronor (45,9) och rörelsemarginalen var 8,8 procent (10,4). Nettoomsättningen uppgick till 537 miljoner kronor (440) och orderingången blev 512 miljoner kronor (447).

"Orderingången har ökat månad för månad under kvartalet och har normaliserats avseende leveranstider, vilket innebär en återgång mot en ordning där ett kvartals orderingång indikerar nivån på nästa kvartals omsättning. Det finns en osäkerhet i och med ökad smittspridning och nya restriktioner i flera länder. Vi följer utvecklingen kontinuerligt för att snabbt kunna anpassa aktiviteter och kostnader", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Lundin Gold redovisar ett resultat efter skatt på 27,8 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2020 (-39,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:12 dollar (-0:18). Nettoomsättningen kom in på 118,9 miljoner dollar (0). Bolaget hade en kassa om 68,8 miljoner dollar vid utgången av det tredje kvartalet (130,2).

Produktionen av guld uppgick till 94.250 uns under kvartalet och totalt såldes 62.160 uns till snittpriset 1.986 dollar per uns.

I rapporten noterar Lundin Gold att det hade en "väldigt stark" omstart vid Fruta del Norte under kvartalet. Gruvan stängdes tillfälligt ned under en period under det andra kvartalet, som en konsekvens av covid-19-pandemin.

Lundin Gold upprepar prognosen om en total guldproduktion i intervallet 200.000-220.000 uns för 2020. Guidningen om en produktion för det andra halvåret 2020, om 150.000-170.000 uns upprepas.

För det fjärde kvartalet väntas en produktion om 60.000-75.000 uns att uppnås vid Fruta del Norte. Produktionen väntas bli lägre under det fjärde kvartalet, jämfört med det tredje kvartalet, som en konsekvens av bland annat underhållsstopp.

AISC-kostnader (all-in-sustaining-costs) under andra halvåret väntas bli 770-850 dollar per uns sålt guld, vilket är en upprepning från föregående kvartal.

"Fruta del Norte har bevisat sig vara en lågkostnadsproducent. Våra låga driftskostnader kombinerat med högre guldpriser har resulterat i att bolaget uppnått ett positivt kassaflöde (under det tredje kvartalet red. anm.), det hittills första kvartalet för fullskalig kommersiell produktion", skriver vd Ron Hochstein i rapporten och fortsätter:

"Vid en inblick i 2021 kommer en rad initiativ tas för att öka aktieägarvärdet. Dessa inkluderar utvidgningen av brukets genomströmning till 4.200 ton per dag, ett borrprogram vid Fruta del Norte som sträcker sig 10.000 meter samt borrning vid prospektet Barbasco."

Det norska biometribolaget Next Biometrics redovisar ett resultat efter skatt på -23,1 miljoner norska kronor för det tredje kvartalet (-33,7). Rörelseresultatet blev -22,2 miljoner norska kronor (-35,4). Intäkterna under kvartalet uppgick till 15,2 miljoner norska kronor (17,6).

Bolagets vd Peter Heuman betonar i rapporten vd-ord att bolaget ligger före tidsplan vad gäller att sänka kostnaderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -