Veckans viktigaste makrohändelser

Makroveckan Konjunkturoptimismen håller i sig trots fortsatt Corona-spridning och skickar världens börser mot nya höjder. Nu väntar en vecka med viktiga besked kring takten i den globala återhämtningen och det vill nog till att det kommer en del positiva besked för att hålla liv i optimismen.

Trots en lite svag avslutning lyckade den svenska börsen prestera en uppgång på runt 1,3 procent under förra veckan. Den amerikanska börsen (S&P500) rusade i sin tur med 3,3 procent upp till en ny rekordnivå.

Däremot tappade den amerikanska dollarn och eftersom den svenska kronan dessutom stärktes mot euron så bröt kronan den lite negativa trend som infunnit sig de senaste veckorna.

Att dollarn tappat kan i viss mån hänföras till att Fed-chefen Jerome Powell presenterade planerna på ett nytt inflationsmål. Den amerikanska centralbanken ska framöver sikta mot ett genomsnittligt inflationsmål. Det skulle i teorin betyda att en eventuell räntehöjning dröjer tills inflationen legat över målet under en tid. Marknadsreaktionerna på räntemarknaden var däremot måttliga vilket nog förklaras av att i stort sett ingen, redan innan detta besked, räknade med att räntan höjs de närmaste 4 - 5 åren.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade underlag för höstbudgeten och räknade med att det finns runt 100 miljarder i reformutrymme. Det motsvarar ungefär 2 procent av BNP. Innan vi kan slå på stora trumman kring vad dessa pengar kan betyda för svensk ekonomi, ska det förhandlas om åtgärderna mellan januari-partierna. Vi får ser var allt slutligen landar men vi tror inte att de här är de sista satsningar som regeringen tvingas presentera. För det talar bland annat att corona-spridningen återigen öka i Europa och att de globala smittalen är oförändrat höga.

I veckan som kommer är givetvis inköpschefsindexen för augusti viktiga värdemätare för tillståndet i världsekonomin. Det som kan konstateras hittills är i alla fall att Kina fortsätter att gå hyfsat starkt, framför allt drivet av inhemsk efterfrågan. Däremot var de preliminära inköpschefsindexen för EMU-området en liten besvikelse. Nu får vi ser hur svenskt näringsliv klarat augusti och vi hoppas på uppgångar även om riskerna kanske framför allt finns på nedsidan. Industriindexen publiceras på tisdag och tjänsteindexen kommer på torsdag.

Det blir dessutom högintressant med tisdagens arbetslöshets- och inflationssiffror för EMU-området i juli. De siffrorna ger en fingervisning kring styrkan i sommaråterhämtningen och pressen på ECB lär dessutom öka att presentera nya stimulansåtgärder om inflationen, som väntat, faller under 1,0 procent.

Från amerikanskt håll är det en räcka makrobesked att förhålla sig till. Onsdagens Beige book, centralbankens regionala sammanställning av det ekonomiska läget, är en given höjdpunkt. Bland annat får vi då besked kring hur Corona-krisen påverkar näringsliv och arbetsmarknad och kanske en del nyheter kring vad som är de stora hoten mot återhämtningen framöver. Man ska komma ihåg att den amerikanska centralbanken fortfarande har en ganska försiktig bild av den ekonomiska återhämtningen.

Fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror blir också en riktig höjdare. Det krävs nog riktigt hyggliga sysselsättningssiffror, i linje med förväntningarna, för att inte konjunkturoptimismen ska få sig en rejäl knäck.

Måndag

De viktigaste siffrorna har kommit under natten när det visade sig att de kinesiska inköpschefsindexen för augusti var starkare än väntat. Inköpschefsindex för industrin landade på 51,0 medan tjänsteindex steg till 55,2. Det fanns annars vissa farhågor om att indexen skulle ha backat en bit. Utfallet ska förhoppningsvis bidra till en bra start på börsveckan.

Tisdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska indexet väntas tugga sig uppåt en bit medan vi förhoppningsvis får se en rejäl rekyl uppåt i det norska indexet. Kanske kan det ge dessa valutor en skjuts uppåt. Det viktigaste för börsen är att det amerikanska indexet håller sig uppe på en riktigt anständig nivå. Håll också koll på arbetslöshets- och inflationssiffror från EMU-området. Viktigt för synen på återhämtningen och vilken press som finns på ECB att stimulera ytterligare. Kan bli effekter på euron.

Onsdag

Den amerikanska ADP-mätningen av antalet sysselsatta har de senaste månaderna varit en usel värdemätare på var de officiella siffrorna kommer att hamna. Därför ska inte marknadsreaktionerna behöva bli så stora om utfallet avviker från förväntningarna. En sysselsättningsnedgång (mindre trolig) skulle kanske kunna skaka om. Annars ligger marknadens fokus på den regionala sammanställning av det ekonomiska läget (Beige book) som den amerikanska centralbanken publicerar. Läget på arbetsmarknaden och hur corona-krisen fortsätter att påverka ekonomin är det mest intressanta.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Det finns en viss risk för att det svenska inköpschefsindexet backar, i likhet med vad som skett i EMU-området. Förra veckans tjänstebarometer indikerade dock att en möjlig nedgång inte ska behöva bli särskilt stor. Det amerikanska indexet väntas backa något men från en hög nivå. Detaljhandeln i EMU-området ska förhoppningsvis ha tuggar sig ytterligare uppåt i juli, innan vi fick se nya, allvarliga corona-utbrott.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti. Antalet sysselsatta väntas stiga med 1,5 miljoner och arbetslösheten sjunka till 9,8 procent. Därmed skulle arbetslösheten ligga under toppnivåerna från finanskrisens dagar, vilket förhoppningsvis kan bidra med ytterligare optimism kring den ekonomiska återhämtningen.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -