På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Evolution Gaming, favoriten även i juli

Aktier Oväntat starka kvartalsrapporter har lyft julibörsen och privatspararnas aktiehandel präglas av fortsatt optimism.

”Spararna nettoköper aktier för femte månaden i rad och köpen är dubbelt så stora som under samma månad ifjol”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 309 300 affärer per dag i juli. Det är en ökning med 94 procent jämfört med samma månad i fjol.

Livecasinobolaget Evolution Gaming toppar köplistan för andra månaden i rad.

”Evolution Gaming har en mycket hög tillväxttakt och aktien är upp över 110 procent sedan årsskiftet. Aktien har dock pressats senaste veckorna efter att en storägare sålt av aktier. En nedgång som spararna snarast sett som ett bra köptillfälle. Köpen i Evolution i juli är de största någonsin och antalet Avanzakunder som är aktieägare i bolaget ökade under månaden med 30 procent till 36 298”, säger Johanna Kull.

Köper

Säljer

Evolution Gaming

Swedbank

Hufvudstaden

NetEnt

SBB B

Ericsson

AstraZeneca

SEB A

Millicom

Volvo B

Scandic Hotels

Nordea

Amazon.com

Intrum

Powercell

Boliden

Skanska B

Getinge B

SBB D

Byggmax

Spararna fyller också på i fastighetsbolagen och på köptoppen återfinns såväl Hufvudstaden som SBB.

”Hufvudstaden, med kontors- och butikslokaler på bästa adresserna, har pressats hårt av spekulationerna om permanent förändrat köp- och arbetsbeteende”.

Efter aktiens tapp på 40 procent sedan årsskiftet, har bolaget seglat upp som en ny småspararfavorit och antalet ägare har fördubblats.

”Med tanke på den rabatt som aktien handlas till, och att det rimligtvis alltid torde finnas efterfrågan på några av Sveriges finaste fastigheter, kan det mycket väl visa sig vara ett klokt drag av den långsiktige”, säger Johanna Kull.

Säljlistan i juli toppas av Swedbank och även Nordea letar sig in på listan över månadens mest sålda aktier.

”Spararna väljer att minska på bankinnehaven och framför allt i Swedbank efter att aktien stigit 20 procent på en månad. Aktien är en av få där antalet aktieägare minskat under månaden” säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -